Din fondurile alocate Ministerului Sănătații la rectifi carea bugetară, o parte merge la medicamentele vitale pentru cei infectați cu HIV și către cele peste 100 de secții de terapie intensivă pentru nou-născuți, unde sunt îngrijiți cei veniți pe lume prematur.
Reprezentanții bolnavilor cu HIV/SIDA și ONG-urile care apără drepturile copiilor reclamau zilele trecute faptul că bugetele pentru tratarea celor aproape 10.000 de români infectați cu virusul HIV și pentru copiii prematuri sunt aproape epuizate. Ministerul Sănătații anunță că, la rectificarea bugetară, Sănătatea a primit suma de 489 de milioane de lei, bani care vor merge către programe (inclusiv pentru prematuri), către cumpărarea de medicamente pentru bolnavii cu HIV, dar și pentru asigurarea burselor pentru medicii rezidenți.
„Nu știm cât va primi fiecare sector”
„Până nu se bate în cuie cum se împart banii, nu știm sigur cât va primi fiecare sector. Însă, cu siguranță se vor aloca fonduri și pentru nounăscuții din secțiile de Terapie Intensivă”, ne-au declarat reprezentanții Ministerului Sănătații.
În ultimele luni, în maternități dotate din sponsorizări ale firmelor sau persoanelor fizice, echipamente extrem de scumpe, incubatoare și mese radiante, de exemplu, riscau să se deterioreze din cauza lipsei resurselor financiare pentru întreținerea lor. „Prin urmare, salutăm decizia autorităților de a da curs cererilor noastre și ale medicilor, însă ne menținem dreptul de a fi rezervați până când nu vom ști sigur că banii au ajuns în maternități și secțiile de neonatologie”, mai spune președintele executiv „Salvați Copiii”.
Liste de așeptare la HIV/SIDA
Pe de altă parte, în mai multe județe din țară sunt deja liste de așteptare pentru cei infectați cu HIV sau bolnavi de SIDA, care au nevoie de medicamente. „Situația cea mai gravă este în Craiova, Suceava, Cluj”, afirmă Iulian Petre, președintele Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.El susține că Ministerul va aloca fonduri pentru a acoperi consumul până în luna octombrie, după care vor fi făcute ori credite de angajament, ori o altă rectificare bugetară.