Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că sunt toate premisele încheierii unui acord cu comercianții pentru ca prețurile produselor de bază să se reducă, la raft. Măsura nu va fi obligatorie, iar reducerea prețului va fi voluntară. Premierul a precizat că măsurile nu îi vor afecta producătorii români.
Marcel Ciolacu a anunțat că există toate condițiile pentru ca Guvernul să adopte un acord, cu comercianții, sau un act normativ prin care să propună reducerea prețurilor la alimentele de bază. Acest lucru se va face, conform premierului, prin reducerea adaosului comercial practicat de marile rețele de magazine. El le-a mulțumit reprezentanților asociațiilor de comercianți pentru promptitudinea cu care au răspuns la solicitarea guvernului și au prezentat propriile propuneri pentru ca măsura să devină realitate.
„Am primit deja răspunsul marilor lanțuri de magazine la propunerea noastră de reducere a prețurilor la alimentele de bază și vă pot spune că retailerii au transmis deja o primă listă cu produsele vizate. Avem astfel toate condițiile pentru ca în perioada următoare să finalizăm un acord sau un act normativ și chiar aș dori să le mulțumesc pentru promptitudine. Asta înseamnă o garantare a prețurilor la unele produse de bază din gama celor indispensabile populației: pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume și fructe proaspete”, a declarat Marcel Ciolacu în debutul ședinței de guvern.
Reducerea prețurilor nu va afecta producătorii
Premierul a subliniat că reducerea prețurilor la raft nu-i va afecta pe producătorii români. Marcel Ciolacu a precizat că românii merită o astfel de măsură, rezultatul efortului comun al statului și al mediului privat.
„Vreau să subliniez foarte clar, va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români. Cred că românii merită din plin un asemenea gest sub forma unui efort comun al statului şi al mediului privat”, a precizat Marcel Ciolacu.
Guvernul condus de Marcel Ciolacu ar putea adopta un act normativ, în acest sens, într-o ședință de guvern, săptămâna viitoare. Acordul propus va fi valabil pentru o perioadă de trei luni, iar nu pentru jumătate de an, așa cum s-a dorit inițial.
Guvernul va susține producția internă de materiale de construcții
În acest context, Marcel Ciolacu a mai anunțat o schemă de susținere financiară pentru agenții economici care activează în industria materialelor de construcții. Actul normaitv ce reglementează această măsură va fi prezentată, în primă lectură, în ședința de guvern
„Vorbim despre schema de susținere pentru industria materialelor de construcții. Susținem producția internă, ca să fim siguri, pe șantierele de autostrăzi și la toate celelalte mari obiective aflate în desfășurare, vom avea o materie primă constantă și la prețuri corecte. În acest moment, România importă jumătate din materia primă folosită în obiectivele publice. Este evident că trebuie să venim cu anumite soluții, mai ales că aceste materiale de construcții sunt furnizate constructorilor după trei sau șase luni. Şi vorbim și de ritmul de investiții din România, cu această măsură.”, a mai spus Marcel Ciolacu, în prima parte a ședinței, în fața presei.
Premierul a mai spus că va avea o întrevedere, vineri, 23 iunie, cu marii actori din domeniul producției de materiale de construcții. El a spus că dorește să afle punctul de vedere al acestora cu privire la schema de ajutor pe care o propune.