Joi, guvernul a făcut o numire cel puțin ciudată: un tânăr de 28 de ani, cu studii în SUA la o universitate necunoscută, a primit una dintre cele mai bine plătite funcții de conducere din România la cea mai importantă entitate energetică — conducereal Societății Naționale Nuclearelectrica.
Cosmin Ghiță a fost propus pentru funcția de director general al SNN, cu mandat provizoriu de 4 luni, el înlocuind-o pe Daniela Lulache, o veche clientă politică a lui Călin Popescu Tăriceanu, care deținea acest post de 4 ani. De menționat că salariul trece de 10.000 euro, plus diverse sporuri, prime etc.
Cosmin Ghiță are un trecut bizar — și asta doar la capitolele cunoscute. Astfel, el a învațat la o școală americană din București, "American International School of Bucharest", de unde a obținut o bursă de studii, de 50.000 de euro pe an, pentru mai puțin cunoscutul Bates College din Lewiston, statul Maine!
Abia ajuns cu bursă în SUA, tânărul Ghiță decide să facă un semestru, ca "schimb de experiență" la institutul Nevsky din Sankt Petersburg, Rusia! Adică ajunge în SUA la finele lui 2008, iar în august 2009 pleacă în Rusia, unde stă până în ianuarie 2010. De ce s-a dus în Rusia? Pentru că era pasionat de domeniul energiei, spune tânărul. Cu toate acestea, Nevsky este un institut pentru limbă și cultură, nu are nicio legătură cu energia! Interesant este și că Ghiță declară că vorbește perfect rusa.
Revine deci în 2010 la colegiul din Maine, SUA, dar în același an devine "stagiar la Ministerul Afacerilor Externe al României" cu atribuții în "Cercetare în domeniul riscurilor asimetrice și a neproliferării nucleare".
Două locuri de muncă în același timp, ambele la două mari firme americane
În anul următor, 2011, tânărul începe colaborarea cu Chevron, gigant al exploatărilor de materii prime. Studentul Ghiță stagiar pentru relații internaționale în cadrul gigantului american, ocupându-se cu "Evaluarea riscurilor de piață și celor politice pe piețele din Europa de Est și Asia Centrală, dezvoltarea de rapoarte de cercetare în conformitate cu cerințele de business ale managementului, analiză strategică de politici publice și a asistat "din punct de vedere logistic la coagularea și formarea American Romanian Business Council (AMRO).
Dar asta e numai pe o mână, fiindcă în același an, tânărului Cosmin nu i-a ajuns colaborarea cu un gigant, a început-o și cu al doilea. Medtronic este un gigant al aparaturii și testării medicale pe plan mondial, de numele său, ca și de al Chevron, fiind legate multe scandaluri, toate bazate pe politica de dominare specifică marilor companii americane.
Tânărul Cosmin, student bursier în Maine, SUA, pasionat de energie, devine tot în 2011 "manager Relații Publice pentru Romania și Moldova" al Medtronic Romania SRL. Și asta nu e tot! Chiar pe 3 ianuarie 2011, Cosmin, student în SUA, manager medical în România și Moldova, stagiar pentru relații internaționale la Chevron, înființează Academia Aspire la Brașov. Va face voluntariat aici până în 2012, va asista la strângerea de fonduri, dar și la diverse alte activități.
Ei bine, în tot acest timp și cu toate aceste activități pe cap, nu putea să nu fie ales și "președinte al Senatului Studențesc" la Bates College unde, printre atâtea activități era student.
Organiza excursii pentru primarii din Vaslui în timpul evenimentelor de la Pungești
Vine anul 2012, termină studiile și, în ciuda "pasiunii pentru energie" pe care o clamează acum, tema dizertației este una mai curând politică, dacă nu chiar comică: "Rolul inegalității economice în liberalizarea comerțului din dictaturile bogate în resurse petroliere".
Ei bine, din 2012, de fapt chiar înainte a termina studiile, adică în aprilie 2012, puștiul de 23 de ani devine consilier Relații Publice și Guvernamentale al Chevron România. Cea mai cunoscută acțiune de PR a lui a fost făcută în timpul evenimentelor de la Pungești, Vaslui, când tânărul a însoțit în Polonia diverși edili din zona Vaslui, la o călătorie pe bază de băutură și mâncare.
În 2014, incidente au loc în legătură cu proiectele Chevron din Iași, se vorbește de bătăi, amenințări, sechestrări — dar putătorul de cuvânt Cosmin Ghiță, în ciuda CV-ului internațional, se ascunde în spatele concediului.
"Oamenii riscă să fie bătuți, terorizați sau sechestrați în propriile locuințe pentru că sunt gata să-și apere cu orice preț pământul moștenit din tată-n fiu — compania americană Chevron își pregătește terenul pentru a intra în forță și în județul Iași", scria presa vremii.
A condus pentru scurt timp Compania Națională a Uraniului
Cosmin Ghiță a renunțat în aprilie 2017 la toate combinațiile sale de pe plan mondial, ca și la colaborarea cu marea firmă medicală Medtronic și devine Consilier de Stat în Aparatul de Lucru al Prim-ministrului Grindeanu.
Îl consiliază pe Grindeanu în domeniul "energiei și al mineritului", dar, spune Cosmin Ghiță, a contribuit la activitatea SGG în "aplicarea politicilor în domeniul energiei, cu precădere în domeniul securității energetice și a evaluării oportunităților investiționale în domeniul energiei".
Pentru priceperea și experiența sa, tânărul de 28 de ani este numit, în iunie 2016, președinte al CA al Companiei Naționale a Uraniului SA. Deși nu a stat decât puțin timp acolo, între timp a fost și criza guvernamentală, a venit vara cu caniculă și premierul Tudose, Ghiță a "lansat procesul de revizuire a activității companiei și dezvoltarea planului de restructurare".
Săptămâna aceasta Cosmin Ghiță a fost numit, interimar, fără alte formalități, concursuri, selecții etc, director general la SN Nuclearelectica. Chiar dacă acționarul majoritar este Ministerul Energiei, un rol decisiv îl are acolo Fondul Proprietatea, manageriat de americanii de la Franklin Templeton și reprezentat de un Comitet unde, la loc de cinste, se află fostul ambasador SUA Mark Gitenstein. Ca fapt divers, cu altă ocazie recentă, reprezentanții FP au blocat construcția Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.
Resursa nucleară românească este dependentă de decizia unui Fond pe care au pus mâna, în proporție de peste 60%, străinii, majoritar americanii; acum ajunge pe mâna unui personaj de 28 de ani fără studii de specialitate în energie.