Guvernul a aprobat Planul Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare pentru perioada 2015-2020

Guvernul a aprobat, printr-o Hotărâre, Planul Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare III pentru perioada 2015-2020.

Planul include cinci programe:

1.Dezvoltarea sistemului național de cercetare-dezvoltare (principalele tipuri de proiecte care vor fi implementate sunt proiecte de cercetare pentru doctorat/post-doctorat, pentru stimularea tinerelor echipe independente, premierea rezultatelor cercetarilor, proiecte complexe pentru reintegrarea cercetătorilor din diaspora, proiecte de investiții în infrastructura de cercetare-dezvoltare de interes regional, național sau pan-european, proiecte de specializare pe domenii științifice și tehnologice etc.).

2.Creșterea competitivității economiei românești prin cercetare, dezvoltare și inovare (vor fi avute în vedere proiecte prin care se acordă sprijin pentru realizarea de modele/soluții pentru produse, tehnologii, metode, sisteme, servicii noi sau semnificativ îmbunătățite, pentru execuția de prototipuri/instalații pilot, sprijin pentru cercetare externalizată, în parteneriat cu organizații de cercetare publice, pentru punerea în fabricație/aplicare/operare a produselor, tehnologiilor/sistemelor noi la operatorul economic sau altă categorie de beneficiar al proiectului etc).

3.Cooperarea europeană și internațională, program prin care se susține participarea la proiecte internaționale de cercetare în scopul facilitării mobilității cercetătorilor și accesului lor la programe și instituții de cercetare care nu sunt disponibile în România.

4.Cercetare fundamentală și de frontieră, care are ca obiectiv  menținerea și dezvoltarea domeniilor de nișă, în care cercetarea fundamentală românească are avantaj competitiv și masă critică de cercetători.

5.Cercetare în domenii de interes strategic, program suport condus de instituții cu rol de coordonare științifică în domenii de interes strategic pentru formarea și dezvoltarea instituțiilor de cercetare și a componentelor naționale în domenii de interes strategic pentru România.

Fiecare program conține subprograme, în cadrul cărora se vor organiza competiții de propuneri de proiecte care pun în practică instrumentele de finanțare prin tipuri de proiecte destinate anumitor grupuri țintă și anumitor tipuri de activități. Condițiile de participare, activitățile eligibile și cheltuielile eligibile se vor stabili prin pachetul de informații specific competiției.

Bugetul total al Planului Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare III pentru întreaga perioadă va fi de maximum 15 miliarde de lei și se va asigura din fonduri de la bugetul de stat, fonduri externe nerambursabile și contribuții ale partenerilor la proiecte.