Acesta va conţine datele necesare accesării serviciilor medicale de către asiguraţi şi va condiţiona accesul la aceste servicii.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a precizat că introducerea cardului va limita birocraţia cu care se confruntă pacienţii şi va duce la o disciplină financiară mai strictă în sistemul sanitar.
"Introducerea cardului aduce beneficii atât pacienţilor, cât şi autorităţilor sanitare. Pacientul va scăpa de birocraţie, în sensul că acum trebuie să aibă o adeverinţă eliberată de către angajator care să probeze că are plata la zi a contribuţiilor de sănătate, uneori aceasta trebuie avizată şi de casa judeţeană de asigurări de sănătate. Asta înseamnă două drumuri pentru o internare în spital. În plus, autorităţile vor cunoaşte exact numărul de servicii care sunt accesate", a declarat Cseke.
Cardul de sănătate, plătit de asigurat
Potrivit acestuia, Imprimeria Naţională derulează în această perioadă procedura de achiziţie, Cseke Attila estimând costurile pentru fiecare card la circa doi euro, care urmează să fie suportaţi de către asigurat. Din ianuarie începe producerea lui, iar distribuirea primelor carduri va avea loc în august -septembrie, cel mai probabil prin intermediul Poştei Române. Tot din septembrie vor putea fi utilizate, însă doar pe un segment de pacienţi deoarece doar tipărirea lor va dura circa 14-15 luni, la un ritm de 1.000.000 de carduri pe lună, a mai precizat ministrul.