Ședința comună a guvernelor român și moldovean s-a încheiat. VEZI ce decizii s-au luat

Guvernele României şi Republicii Moldova s-au reunit astăzi, la Iaşi, în şedinţă comună. Este pentru prima oară când membri ai celor două Executive au luat parte la o astfel de reuniune.

UPDATE 6. Mihai-Răzvan Ungureanu și Vlad Filat au cerut aplicarea unor măsuri aspre în cazul funcţionarilor implicaţi în scandalul privind fraudele la acordarea cetăţeniei române unor persoane din Republica Moldova.

”Este o dovadă a faptului că instituţiile statului funcţionează foarte bine. Ceea ce nu poate controla, însă, o instituţie a statului este lăcomia unora dintre funcţionarii publici. Şi îmi pare rău să o spun, dar aceasta este un inamic al acţiunii guvernamentale şi este motivul pentru care acest guvern este cât se poate de serios atunci când se referă la combaterea corupţiei”, a spus premierul român. 

La rândul său, premierul Republicii Moldova a apreciat că subiectul este analizat de instituţiile publice din cele două state: ”Vreau să vă spun că instituţiile îşi fac datoria. Şi, în acest context, vreau să vă mai spun ceva: indiferent de domeniul aflat în discuţie, orice încălcare de lege trebuie să fie sancţionată prompt şi dur, aşa cum prevede actul normativ”. 

UPDATE 5. Laszlo Borbely, ministrul român al Mediului, va fi responsabil de semnarea, împreună cu omologul său moldovean  Gheorghe Şalaru, unui acord prin care autorităţile de la Chişinău vor primi 15 milioane de euro pentru proiecte de mediu. 

Întrebat de Agerpres în legătură cu derularea acordului prin care, în urmă cu circa doi ani, România a decis să ofere Republicii Moldova un sprijin de 100 de milioane de euro, în patru ani, premierul român, Mihai Răzvan Ungureanu, a admis că până în prezent autorităţile de la Chişinău au primit doar 8 milioane de euro, pentru acţiuni de înlăturare a efectelor inundaţiilor. UPDATE 4. ”Principala prioritate a guvernelor Republicii Moldova şi României o reprezintă interconectarea reţelelor de transport gaze naturale”, a precizat premierul Republicii Moldova, Vlad Filat. El a spus că proiectul privind construcţia gazoductului Iaşi - Ungheni trebuie implementat până la sfârşitul anului 2012.

”Un domeniu aparte, care este vital pentru Republica Moldova şi care vizează securitatea energetică a ţării, a fost discutat în detalii. Spun, iarăşi, cu satisfacţie, că responsabilii de domenii cunosc şi ştiu exact ce au de făcut pentru ca acele proiecte iniţiate să se materializeze”, a explicat Filat.

UPDATE 3. Ședința comună reprezintă prima acţiune de politică externă a guvernului de la Bucureşti, care funcţionează de aproape două săptămâni, a subliniat premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

''Ceea ce s-a reuşit azi ar putea fi pus sub două mari capitole: o evaluare a ceea ce Executivul trecut a reuşit să construiască şi, în acelaşi timp, de a construi suplimentar, de a construi pe baza unui orar precis, iniţiative care să justifice tot ceea ce ne interesează ca fiind strategic şi pentru România şi pentru Republica Moldova'', a spus Ungureanu.

În opinia sa, apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, apropierea celor două state, proiectele energetice de anvergură, intră ''sub cupola intereselor recunoscute şi de Bucureşti şi de Chişinău”. ''Mă bucur că partenerul meu direct este primul ministru Filat, de care mă leagă şi detalii biografice comune (...) Am avut în diferite situaţii nevoie unii de ceilalţi. Am reuşit să găsim soluţii la problemele care privesc în egală măsură România şi Moldova. Dincolo de înţelegerile dintre ministere (...) dăm curs direct unui plan de acţiune care să pună în fapt toate prevederile parteneriatului nostru strategic'', a adăugat Ungureanu.

UPDATE 2. Ședința comună de guvern s-a terminat. Au fost abordate probleme privind sectorul energetic, transporturile, securitatea socială şi educaţia. Cei doi premieri, dar și membri ai guvernelor de la București și Chișinău, au parafat mai multe documente bilaterale.  Mihai Răzvan Ungureanu și Vlad Filat au semnat Planul de acţiune pentru implementarea Declaraţiei comune privind instituirea unui Parteneriat strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Miniștrii Apărării, Gabriel Oprea și Vitalie Marinuţă, au încheiat Acordul interguvernamental privind regimul juridic al mormintelor de război româneşti situate pe teritoriul Republicii Moldova.

Miniștrii de Interne, Gabriel Berca și  Alexei Roibu, au parafat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea şi ajutorul reciproc în cazul producerii dezastrelor. Un Protocol de cooperare între ministerele Muncii din cele două ţări a fost încheiat de ministrul român Claudia Boghicevici şi omologul moldovean, Valentina Buliga. Ministrul român al Educației, Cătălin Baba, şi ministrul moldovean al Tineretului şi Sportului, Ion Cebanu, au semnat o înţelegere privind cooperarea în domeniile tineretului şi sportului. UPDATE 1. Ceremonia primirii oficiale a delegației Guvernului Republicii Moldova s-a încheiat. Condusă de premierul Vlad Filat, delegația a fost întâmpinată cu onoruri militare. Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu şi omologul său moldovean Vlad Filat au dat onorul regimentului de gardă, după care au intrat în clădirea Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza”, unde are loc ședința comună. Câteva zeci de persoane aflate în faţa universităţii au strigat lozinci împotriva Guvernului României şi a clasei politice. Protestatarii au scandat ”Basarabia pământ românesc”, ''Jos hotarul de la Prut''. Ei au păstrat liniştea în momentul intonării celor două Imnuri naţionale şi pe durata ceremoniei de onoare, dar, după ce premierii au intrat în clădirea Universităţii, manifestanţii şi-au reluat scandările împotriva PDL şi a preşedintelui Traian Băsescu.

Potrivit agendei, urmează întrevederea celor doi premieri, Mihai-Răzvan Ungureanu şi Vlad Filat, și apoi o întâlnire în plenul delegaţiilor oficiale. Oamenii strânși în fața Universității ”Alexandru Ioan Cuza” scandează lozinci antiprezidențiale, dar și împotriva administrației locale, în frunte cu primarul Gheorghe Nichita(PSD).

Cei doi premieri vor susţine o conferinţă de presă comună, după care este programată o întâlnire cu studenţii basarabeni.

Într-un interviu acordat Agerpres, premierul moldovean, Vlad Filat, declara că vor fi discutate proiecte concrete, în special din domeniul energetic. El a precizat că, până la sfârşitul acestui an, ar putea fi finalizată construcţia gazoductului Iaşi - Ungheni, care va permite alimentarea reciprocă cu gaze naturale a celor două state.

Vlad Filat a apreciat sprijinul României pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, precizând că priveşte cu optimism şi încredere dezvoltarea relaţiilor bilaterale.

Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu afirma, la mijlocul lunii trecute, că există proiecte comune între cele două ţări care trebuie repornite sau duse mai departe. ”Nu există niciun minister în Cabinet care să nu poată da substanţă dialogului bilateral cu Guvernul Republicii Moldova”, preciza Ungureanu.

CITIȚI ȘI:

  • PSD dă mâna cu PDL peste capul liberalilor