Prin stimularea excesivă a consumului finanţăm de fapt locuri de muncă în exterior, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la o conferinţă organizată de BNR şi Banca Europeană de Investiţii.
" Riscul finanţării excesive, care teoretic trebuie să fim atenţi la el, nu spun că trebuie să sărim total peste el, este însă acum scăzut pentru România şi avem alt risc, riscul ca investiţiile să nu fie finanţate din mai multe considerente: atmosferă proastă, neîncredere. Ori, dacă nu vom finanţa investiţiile şi mă bucur, le mulţumesc încă o dată colegilor de la BEI (Banca Europeană de Investiţii n.r) pentru această iniţiativă şi pentru tema seminarului, dacă nu vom finanţa investiţiile ele nu au cum să crească şi nu avem cum să ieşim din acest dezechilibru care este evident. Unde îl vedem? În faptul că importurile cresc sistematic de mai bine de doi ani, mai repede decât exporturile. Deci e clar că economia este uşor dezechilibrată, ca să nu zic mai multe. Prin stimularea excesivă a consumului finanţăm de fapt locuri de muncă în exterior. Hai să le finanţăm pe cele din interior, să finanţăm investiţiile şi crearea de locuri de muncă", a spus Isărescu, citat de Agerpres.
Acesta a afirmat că există un potenţial de creditare dacă reformele structurale vor face bancabile mai multe companii. De asemenea, Isărescu a menţionat faptul că, dacă se va continua prin blamarea băncilor pentru comportamente trecute, ne vom "adânci într-o mocirlă a vinovăţiilor".
"Acum economisim mai mult decât investim. Suntem în dezechilibru major. Ce o să facem, devenim exportatori de capital noi, românii?", a spus Isărescu.
Guvernatorul a declarat că, dacă nici statul nu s-ar finanţa, pentru deficitul bugetar ar trebui să exportăm capital.