Spitalul din Horezu, construit după normele europene și dotat cu aparatură nouă, nu afre suficienți medici pentru cei 5000 de pacienți care sunt tratați lunar acolo.
Într-o țară care suferă teribil din cauza aparaturii învechite din spitale, a aglomerației și a condițiilor insalubre, există și unele excepții. Spitalul Orășenesc Horezu se poate mândri cu condițiile din secțiile de Medicină Internă, Ginecologie sau Chirurgie și Neurologie, dar duce mare lipsă de medici. Poate cea mai gravă situație este în Camera de Urgență, unde lucrează doar un asistent medical, care solicită ajutorul medicilor la nevoie. Deși din cei 70.000 de oameni arondați unității sanitare, mulți suferă de afecțiuni cardiovasculare, în spital nu există niciun cardiolog. Conducerea reclamă și o nevoie mare de radiologi și medici specialiști în două secții importante. Nu există semne că Ministerul Sănătății ia vreo măsură pentru a rezolva lipsa de personal.
„Acum lucrăm cu câțiva medici pensionari pe care îi mai ținem în activitate pentru a asigura asistența medicală. Nu am reușit să atragem nici un medic cardiolog, deși în zonă sunt mulți pacienți cu afecțiuni cardiovasculare. Avem mare nevoie de medici de medicină de urgență. Am avut doi rezidenți pe post, dar au plecat. Este nevoie de doctori și pentru Secțiile de Pediatrie și Medicină Internă, dar și de radiologi. Am scos mereu posturi la concurs, dar nu s-a prezentat nimeni, deși în centrele universitare sunt specialiști. Medicii nu vor să lucreze în spitalele mai mici, orășenești, dar medicină se poate face și aici. Mulți își doresc să rămână în centrele universitare pentru că simt că altfel se plafonează profesional“, spune Constantin Popescu, managerul spitalului, citat de ZIarul de Vâlcea.
Având în vedere creșterile salariale recente și viitoarele măsuri din martie 2018, salariile dintr-un spital mai mic, cum este cel din Horezu, și o unitate dintr-un oraș mai mare nu sunt atât de diferite. Un medic specialist ajunge să câștige în jur de 5000-6000 de lei, cu tot cu turele de gardă. Astfel, medicii ar putea fi motivați să lucreze și în unități spitalicești mai mici. În ciuda acestui fapt, posturile scoase la concurs rămân fără răspuns. Din 16 rezidenți, în spital au rămas doar 3. Părerea managerului este că mulți dintre aceștia se mulțumesc să facă doar gărzi în mai multe spitale, iar asta conduce la o lipsă de medici în unitățile mai mici.