Ministrul Finanțelor Publice, Alexandru Nazare, ia în vedere restructurarea companiilor de stat cu pierderi masive. Pe lista neagră se află companii de stat esențiale.
Guvernul Cîțu are în plan concedieri masive la companii de stat! Pe lista ministrului Finanțelor Publice se află Metrorex, CFR și TAROM, transmite Antena 3. Așa cum s-a presa a relatat de-a lungul timpului, în ciuda dificultăților financiare, salariile conducerii sunt substanțiale în aceste companii.
De la preluarea mandatului, premierul Florin Cîțu a declarat că marile companii de stat care cer ajutor de stat nu vor mai primi bani în absența unor planuri clare de restructurare. Potrivit premierului, aceste planuri trebuie să ofere garanția unei reale schimbări.
Concedieri la stat? CFR are în plan modernizarea a sute de vagoane
În 2021, CFR Călători are în plan să repare şi să modernizeze în jur de 440 de vagoane. Compania este dependentă direct de bugetul pe care îl va primi, a declarat, miercuri, Dan Costescu, directorul general al companiei.
„În acest an ne-am propus să reparăm şi să modernizăm undeva la 440 de vagoane. Obiectivul nostru este să creştem controlat şi în niciun caz să scădem sub 1000 de vagoane. Din cele 440 – 400 ar fi doar cele reparate, iar 40-50 să fie vagoane modernizate. Repet, suntem puternic dependenţi de bugetul pe care-l vom primi.
Anul trecut prin faptul că am dublat practic viteza de modernizare faţă de anii precedenţi, am primit aceste fonduri şi am convingerea că şi în acest an aceste eforturi ale noastre vor fi din nou apreciate şi vor continua să vină banii pe investiţii”, a afirmat Costescu.
Companii de stat cu pierderi, adevărate găuri negre la buget
Aceste companii sunt cunoscute pentru pierderile masive pe care le produc bugetului de stat. În 2019, CFR Călători a avut pierderi de 354,50 milioane de lei în condițiile în care a înregistrat venituri totale de 2,27 miliarde de lei și cheltuieli de 2,63 miliarde de lei. Pentru investiții au fost alocate 340 milioane de lei.
Pierderile Metrorex au fost de 102,79 milioane de lei în 2019 din venituri totale de 923,95 milioane de lei, și cheltuieli de 1,02 miliarde de lei. Compania aeriană națională TAROM nu a mai înregistrat profit din anul 2007. Despre concedieri în cazul companiilor bugetofage se vorbește constant.
Sursa: Capital