Gură de oxigen de la UE pentru sistemul medical. Guvernul va cheltui 810 milioane de euro

sursa foto. EVZ

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că achizițiile de echipamente medicale vor fi decontate de Uniunea Europeană în proporție de 100%. Tot din fonduri europene vor fi decontate și stimulentele acordate medicilor și personalului medical implicat în combaterea Covid-19.

UPDATE: Guvernul a aprobat un pachet de cinci măsuri care urmează a fi decontate din fonduri europene şi care însumează 810 milioane de euro, respectiv 3,9 miliarde lei, a anunţat, luni seara, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş. Între acestea se numără decontarea achizițiilor de echipamente medicale și de protecţie medicală până la valoarea totală de 350 milioane de euro; acordarea unui stimulent de risc de 2.500 de lei/lunar, personalului medical (75.000 de persoane) implicat în tratarea bolnavilor infectaţi cu coronavirus; acordarea unui sprijin pentru 1.000 de asistenţi sociali şi comunitari care vor oferi servicii de sprijin persoanelor de peste 65 ani.

 

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a anunțat, în debutul ședinței de Guvern, un pachet de măsuri ce urmează să fie implementate cu finanțare de la Uniunea Europeană. El a arătat că toate achizițiile de echipamente medicale și echipamente de protecție, inclusiv cele făcute prin ONAC, vor fi finanțate din fonduri europene. Toate spitalele din țară vor putea face asemenea achiziții, urmând ca banii să fie decontați din fondurile asigurate de UE.

În acest pachet a mai fost inclus stimulentul de risc medical. De acest pachet vor beneficia medicii și personalul medical, asistenți, paramedici, toți cei care intră în interacțiune cu pacienții cu COVID 19. Pentru aceste bonusuri se va plăti doar 10% impozitul pe venit, nu și contribuțiile pentru asigurări sociale și de sănătate.

„Echipamentele medicale se pot achiziționa de către unitățile sanitare, urmând ca mai apoi procesul de decontare din fonduri să se deruleze ulterior și subliez acest lucru, pentru ca toți cei care sunt implicați în această perioadă în tratamentul bolnavilor să nu aibă rețineri din acest punct de vedere, fiindcă noi vom asigura la timp procesul de decontare al acestor cheltuieli. De asemenea, am inclus tot pe pachetul de măsuri destinat sănătății şi stimulentul de risc medical. Fac precizarea că beneficiarii sunt nu numai medicii, ci tot personalul medical care este implicat în tratarea bolnavilor. Mă refer aici la asistenții medicali, la cei care sunt pe ambulanțe, personalul de pe ambulanțe, mă refer aici inclusiv la partea de personal”, a declarat Marcel Boloș

O altă măsură anunțată de Marcel Boloș este decontarea sumelor destinate angajării unui număr de 1.000 de asistenți sociali și comunitari care vor deservi 100.000 de bătrâni.

Pentru aceste măsuri, Uniunea Europeană va deconta în jur de 800 de milioane de euro.