Gunoaiele ne năpădesc, gunoaiele ne copleşesc. Şi-n prag de Centenar
- Roland Căt ălin Pena
- 22 noiembrie 2017, 00:00
În loc să ne bucurăm de condiţiile de viaţă şi de muncă pe care programul de guvernare şi revoluţia fiscală ni le-au creat, iată că atenţia ne este abătută de realitatea crudă că nu mai avem unde duce gunoaiele pe care tot noi, ca naţie, le producem.
În ţară sunt aproape 60 de depozite cu deşeuri neconforme, care iau foc unul după altul, de parcă ar fi programate. Cele trei gropi de gunoi ale Bucureştiului nu au autorizaţie de mediu, iar la proiectul marelui incinerator din Capitală, în valoare de 250 milioane de euro, din care mare parte erau fonduri europene, tocmai s-a renunţat, ne-a informat luni primarul Gabriela Firea. Însă, normal, nu înainte de a fi alocate 3,8 milioane de lei unei firme, pentru „asistenţa tehnică” la ridicarea marelui incinerator. Dar, să nu fim defetişti, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat, tot luni, că a fost finalizat Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor, iar după ce va fi aprobat prin hotărâre de guvern, va fi trimisă o întâmpinare la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru a scoate România din procedura de sancţionare. Deci autorităţile nu stau chiar cu mâinile în sân, ci cu ele pe pix. Poate îl rugăm pe secretarul de stat american Tillerson, când mai are drum pe deasupra României, să coboare câteva minute pe Otopeni ca să-l întrebe pe Teodor Meleşcanu de ce nu avem „cvorum” în problema gunoaielor. Cum în cazul rachetelor Patriot a putut...
Gunoaiele menajere sunt, măcar, la vedere, însă ce ne facem cu cele înghesuite sub preş, care ne poluează viaţa de zi cu zi? Bunăoară, mai marii zilei ne somează să ne bucurăm că avem o creştere economică de stă mâţa-n coadă, iar noi, cârcotaşii, nu avem ochi decât pentru scumpirea untului şi ouălor, fără să ţinem seama de Curba de Ouat, pe care, după exemplul celei a lui Gauss, propun s-o botezăm Curba lui Daea, pentru excepţionala contribuţie a ministrului Agriculturii la popularizarea ştiinţei avicole. Ca o paranteză, pentru cine nu ştie, Daea ne-a lămurit, luni, că toamna, când temperaturile scad, Curba de Ouat la găinile din gospodăriile populaţiei scade. De aici şi creşterea preţului la ouă.
Numai că s-a găsit, marţi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, citând din legile economiei, să ne zdruncine încrederea şi-n Curba lui Daea, susţinând că scumpirea alimentelor ar fi generată de creşterea deficitului bugetar, care duce la majorarea importurilor şi pune presiune pe inflaţie. Ce l-o fi apucat pe domnul Chiriţoiu să scoată gunoiul de sub preşul guvernului, când nu avem gropi conforme în care să-l ducem, Dumnezeu ştie. Ca să nu ne îndepărtăm prea tare de subiect, să mai spunem că un parlamentar PNL a încercat să schimbe legea ajutorului social, în sensul ca asistatul, care refuză mai mult de o dată o slujbă, să-şi piardă sinecura de la primărie. Ţi-ai găsit! Colegii majoritari din comisia de specialitate i-au dat aviz negativ cu viteza luminii, pe motiv că bieţii oameni ar fi supuşi, astfel, la muncă forţată. Corect politic şi uman, zic. Spre deosebire de muncă, ajutorul social nu i-a lăsat nimănui traume şi nici lenea nu a omorât vreun asistat care a chiulit de la ridicarea gunoaielor de pe străzi.
Dacă voiau cu adevărat curăţenie, liberalii mai bine mitingeau luni în favoarea amendamendului colegului lor, nu pentru moţiunea de cenzură, dusă la groapă înainte de a se naşte. Aha, iar mă amăgesc cu ideea că majoritatea peneliştilor e de dreapta! Nu mi-ar fi ruşine! Pe lângă că nu ni se îndemână, nici nu vrem să învăţăm de la alţii. Spre exemplu, la americani e simplu să scapi de gunoaiele publice, când vrei. Sunt scoşi imediat la înaintare câţiva băieţei şi fetiţe care-şi amintesc că, atunci când erau mai mici şi abia scăpaseră de rujeolă, bubat sau roşu-n gât, au fost abuzaţi de respectivul. Şi, pac, e suspendat urgent din funcţie, de DNAul lor care se ocupă de curăţenia morală a societăţii. I s-a întâmplat alaltăieri unui prezentator celebru de la CBS şi PBS, de 75 de ani, acuzat de opt femei că le-a hărţuit între 1990 și 2001. Cam pe vremea când Liviu Dragnea privatiza Tel- Drum, nu?
Dacă ar avea gură să vorbească fostele noastre întreprinderivedetă ale economiei de stat, despre cum au fost abuzate după 1989 de către factorii de decizie de la centru şi din teritoriu , tare mi-e teamă că vom face singuri Centenarul, fără picior de oficial. Deocamdată n-au, aşa că vom sărbători cu gunoiul nedus la groapă.