Tot ce nu se știa despre GUMA DE MESTECAT mentolată. Ce spun dentiștii despre CONSUMUL acesteia și cât de PERICULOASĂ este

Tot ce nu se știa despre GUMA DE MESTECAT mentolată. Ce spun dentiștii despre CONSUMUL acesteia și cât de PERICULOASĂ este

Deși multe persoane optează pentru consumul de gumă de mestecat mentolată pentru a avea o respirație proaspătă, specialiștii sunt de părere că aceasta nu face decât să înrăutățească mirosurile neplăcute ale gurii.

Pentru cei care totuși doresc să aibă o respirație proaspătă și să consume gumă de mestecat, specialiștii în igienă orală recomandă guma de mestecat cu arome (scorțișoară, vanilie) și cele făcute din uleiuri ce împrospătează respirația.

În urma mai multor cercetări s-a descoperit că uleiurile esențiale din anumite plante omoară germenii care produc respirația urât mirositoare și cariile. 

Medicii stomatologi recomandă consultații periodice pentru a ține sub control eventualele afecțiuni ale dinților ce sunt responsabile cu apariția respirației urât mirositoare, cunoscută și sub denumirea de halenă sau halitoză.  Halitoza sau respiraţia urât mirositoare nu este neplăcută doar pentru cei care suferă de această afecţiune, ci şi pentru persoanele care intra în contact cu ei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Respiraţia urât mirositoare : cauze posibile

Cea mai recurenţă cauză pentru o respiraţie urât mirositoare este igiena orală defectuoasă. Atunci când nu ne spălăm pe dinţi suficient de des sau ne spălăm greşit, în cavitatea bucală rămân resturi de alimente care, după un timp, încep să se descompună. Este important de ştiut că aceste resturi descompuse rămân în cavitatea bucală şi favorizează dezvoltarea bacteriilor, care accentuează la rândul lor mirosul. Dacă aceasta este cauza reală în ceea ce priveşte respiraţia urât mirositoare, soluţia este simplă: o periere a dinţilor mai eficientă şi realizată mai des. O idee buna ar fi şi folosirea aţei dentare, deoarece periuţa de dinţi nu ajunge peste tot.

Alte cauze:

Dinţii cariaţi

Respiraţia urât mirositoare poate fi cauzată de carierea dinţilor. Persoanele care au dinţi cariaţi pot avea şi probleme cu gingiile; în consecinţă, apar numeroase bacterii ce cauzează respiraţia urât mirositoare. Astfel, respiraţia urât mirositoare nu este singura problemă, deoarece bacteriile deteriorează şi mai mult dinţii. Pentru a trata şi a preveni respiraţia urât mirositoare şi cariile, este necesar să se efectueze vizite la dentist la fiecare 6 luni.

Alimentaţia săracă în carbohidraţi

O altă cauză care generează respiraţia urât mirositoare poate fi şi alimentaţia săracă în carbohidraţi. Carbohidraţii ard grăsimile din organism, transformându-le în sursa primară de energie şi eliberând astfel cetonă. Cetona este o substanţă care miroase puternic a acetonă, generând respiraţia urât mirositoare, această afecţiune numindu-se respiraţie cetonică (halena cetonică). Această afecţiune este relativ uşor de tratat, pentru că respiraţie urât mirositoare poate fi eliminată prin introducerea în dietă a fibrelor, care nu numai că împiedică ca respiraţia urât mirositoare să apară, dar îmbunătăţeşte şi digestia.

Gura uscată

Uscarea excesivă a gurii poate cauza respiraţia urât mirositoare, însă poate indica şi o altă boală mai gravă. Secretarea insuficientă a salivei în cavitatea bucală duce la proliferarea bacteriilor prezente, acestea nefiind îndepărtate. Dezhidratarea este cauza principală a uscării gurii, însă acest aspect poate fi remediat uşor prin consumul de lichide. Secretarea insuficientă a salivei poate fi generată totuşi şi de o disfuncţie a glandelor salivare, efect secundar al folosirii unor medicamente. O altă cauză ar putea fi respiratul pe gură.

Tratatament pentru respiraţia urât mirositoare

Tratamentul în ceea ce priveşte respiraţia urât mirositoare se realizează, în unele cazuri, cu ajutorul medicului, dar de cele mai multe ori, schimbarea stilului de viaţă poate rezolva această problemă. În cazul în care copiii suferă de respiraţie urât mirositoare, trebuie consultat un medic, deoarece aceasta indică în general, în afara cazurilor în care există probleme dentare, o infecţie sau un simptom al unei afecţiuni medicale nediagnosticate.

Respiraţia urât mirositoare poate fi cauzată şi de toxinele din organism.