În Marea Britanie, gropi din ce în ce mari şi mai multe se cască în carosabil sau în curţile oamenilor. Mai mult, surpările de pământ nu se vor opri în viitorul apropiat, date fiind inundaţiile din ultima vreme.
Sâmbătă, o prăpastie s-a deschis lângă o casă din Hemel Hempstead, Hertfordshire şi a înghiţit jumătate din peluză. Groapa gigant are peste 10 metri adâncipe şi peste şase metri lăţime. Din cauza alunecării de teren şi a pericolului de a se surpa chiar şi fundaţia, casa a fost de urgenţă evacuată de autorităţi.
Săptămâna trecută, un crater în care ar fi încăput un autobuz cu etaj a apărut în curtea unei case din estul Londrei. Pământul s-a surpat în câteva secunde şi aproape a înghiţit o tranbulina pe care de obicei copiii se jucau. Din fericire niciun micuţ nu se afla atunci la joacă.
În urmă cu două săptămâni, o tragedie a fost evitată doar pentru că în maşina unei familii din High Wycombe nu era nimeni. Carosabilul s-a surpat într-o clipă şi un hău s-a căscat pe aleea unde era parcat autoturismul. Maşina a fost pur şi simplu înghiţită de pământ.
Și în Kent săptămâna trecută, șoferii în au aflat cu surprindere că s-a închis autostrada M2 după ce o groapă gigant s-a căscat între benzile de circulaţie. Nimeni nu a fost rănit, dar a gaura de aproate 5 metri adâncime ce a apărut la la doar câțiva metri distanță de maşinile care rulau în viteză a pus pe jar autorităţile. Doline pe mapamond Decesele cauzate de doline, aceste gropi care apar din senin în pământ, sunt foarte rare în Anglia, dar în lume cazurile nu sunt puţine. Un bărbat din Florida şi-a pierdut viaţa, anul trecut, când o gropă s-a căscat din senin.
În 2009, la Los Angeles o autospecială de pompieri a rămas blocată pur si simplu într-o groapă.
Un alt exemplu este cel al unei familii din China care a rămas blocată în maşina, atunci când autoturismul lor a căzut într-o groapă ce s-a căscat pe şosea în Hetian, Xinjiang.
Poate cel mai cunoscut crater care s-a căscat în pământ în urma unei surpări de teren este cel din Vanished, Guatemala. Groapa avea un diametru de 150 metri. Ce sunt dolinele Dolinele sunt depresiuni carstice cu dimensiuni ce pot ajunge la peste 100 de m. Au formă circulară şi adâncimi ce variază de la 1m la zeci de metri. De cele mai multe ori apar în zonele alcătuite din roci solubile ca: dolomitul, calcarul ori sarea. Apă provenită din precipitaţii se infiltrează în sol şi dizolvând roca, formând în interior un adevărat “labirint”. Prăbuşirea poate fi accelerată şi de către om prin suprasarcină construcţiilor sau prin deversarea de apă în sol. În timp spaţiul gol din subteran se extinde, iar zona aflată deasupra se va prăbuşi. Dacă fundul dolinei este acoperit cu un orizont impermeabil atunci acolo se pot formă lacuri. Atunci când formarea acestor doline are loc în zone locuite pot apărea adevărate catastrofe, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale. ARTICOLE POPULARE:
- CULTURIST CAMPION la 70 de ani: "Vârsta nu este altceva decât o stare de spirit" | GALERIE FOTO / VIDEO
- MINUNE în Israel. O statuie a FECIOAREI MARIA a început să PLÂNGĂ | GALERIE FOTO
- TOP 5 MONUMENTE ISTORICE pe cale de DISPARIŢIE | GALERIE FOTO
- Shirley Temple, fetiţa minune de la Hollywood în IMAGINI MEMORABILE | GALERIE FOTO
- Răsărit de SOARE pe MARTE | IMAGINI IMPRESIONANTE
- TOP 10 ANIMALE care au ajuns subiect de PRESĂ în toată lumea | GALERIE FOTO
- PENIBILI la propria NUNTĂ. Ruşii fac fotografii HILARE ce NU pot fi arătate urmaşilor| GALERIE FOTO