Gripa porcină omoară, dar nu-i sperie pe români

În ciuda deceselor recente, atât medicii, cât şi românii de rând sunt relativ indiferenţi la virusul pandemic, după isteria iscată anul trecut.

În Iaşi, din patru pacienţi confirmaţi în acest an cu infecţia A/H1N1, doi au decedat: o femeie de 29 de ani şi un bărbat de 60 de ani. În ambele cazuri obezitatea a fost principalul factor de risc.

Un alt caz tragic a fost înregistrat ieri la Ploieşti, unde o tânără în vârstă de 23 de ani, diagnosticată cu A/ H1N1, a murit. Femeia, însărcinată în 28 de săptămâni, era internată de săptămâna trecută la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie din oraş. Fătul pe care îl purta în pântece a murit şi el la scurt timp după ce a venit pe lume prin operaţie cezariană.

Cazurile nu impresionează însă foarte mult: carantina care se instituia anul trecut prin spitale e dată uitării, iar vestea revenirii gripei e văzută ca o manipulare a companiilor farmaceutice, dornice să-şi vândă cât mai multe vaccinuri şi în acest an.

"Nu mai este isteria de anul trecut pentru că acum ştim la ce să ne aşteptăm"

"Oamenii au o astfel de atitudine prin prisma celor întâmplate anul trecut. S-a făcut mare zarvă când a fost vorba de persoane publice. Difuzarea dovezilor găsite de rude ale celor decedaţi despre alte presupuse cauze ale morţii au făcut ca oamenii să fie confuzi. Astfel, furia a trecut de la gripă la spitale, iar oamenii au trăit cu impresia că dacă mergi la spital cu o boală poţi să ieşi cu alta sau chiar să mori, fără ca gripa să fie de vină", explică atitudinea psihologul Keren Rosner, de la Cabinetul Mentarex Consult din Bucureşti.

În spitalele din Iaşi în care au fost cazuri de infecţie cu virusul A/H1N1 nu s-a impus carantina, iar pacienţii şi vizitatorii nuşi fac griji că ar lua virusul. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, zeci de persoane se prezentau la Triajul Spitalului de Infecţioase cu suspiciuni de gripă nouă, iar accesul în curtea unităţii era limitat de gardieni. Isteria a trecut, iar ieri puteai intra liniştit pe poarta spitalului care era larg deschisă.

"Nu mai este isteria de anul trecut, când am fost luaţi pe nepregătite de gripa nouă, acum ştim cum să procedăm. Gripa nouă e acum în categoria gripelor sezoniere, există un vaccin care oferă protecţia necesară, noi ştim la ce să ne aşteptăm. Avem mulţi pacienţi cu infecţii de căi respiratorii superioare, dar, spre deosebire de anul trecut, nu mai luăm exudate de la toţi", explică Carmen Dobobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Teama de TBC, mai mare decât de gripă

În special cei care se ştiu cu o imunitate scăzută, diabeticii, cardiacii, cei cu hepatită cronică, cu obezitate, aceştia trebuie să se prezinte repede la medic dacă au simptomele de gripă cum ar fi febră, frisoane, dureri de cap, poftă scăzută de mâncare. "Ei sunt predispuşi la complicaţii în cazul în care contractează virusul A/H1N1", adaugă Carmen Dobobăţ.

Atmosfera este mai relaxată ca anul trecut şi la Spitalul "Sf. Spiridon" şi la cel de Pneumoftiziologie, unde în acest an sau înregistrat două decese cauzate de gripa nouă.

"Medicii din spitale au făcut deja boala în perioada în care nu exista încă vaccinul, mulţi s-au şi vaccinat apoi. Inclusiv eu am avut boala, am avut o formă mai urâtă decât ceilalţi colegi. Toate cazurile severe de infecţie cu A/H1N1 ajung în ATI, aici oricum sunt măsuri stricte pentru că avem pacienţi cu tot felul de boli infecţioase. Pacientul de 60 de ani a stat izolat de ceilalţi bolnavi", a declarat Gabriel Iosep, sef Clinică ATI a Spitalului de Pneumoftiziologie.

Foarte puţini vizitatori poarte o mască de protecţie. "Am luat de la gardian o mască, pe aici sunt mulţi bolnavi de TBC, te sperii când îi auzi cum tuşesc", spune Adrian, un ieşean în vârstă de 35 de ani venit la Spitalul de Pneumoftiziologie să-şi viziteze soacra internată.

"E o gripă politică, ca aviara"

Nici la spitalul "Sf. Spiridon" gripa nouă nu e un motiv de îngrijorare. "Gripa nouă nu mă sperie, e o gripă politică cum a fost şi gripa aviară, sunt nişte interese la mijloc legate şi de vaccin. Dacă e să iei boala o iei de oriunde, depinde acum de rezistenţa fiecăruia", spune Angela Bălţatu, o pacientă venită la investigaţii la "Sf. Spiridon".

Victor Olsavszky, reprezentant OMS în România, crede că românii "nu mai sunt la fel de alarmaţi ca anul trecut pentru că la noi nu e încă epidemie şi nu sunt necesare măsurile luate anul trecut (carantină). Se află în starea de negare a unei evidenţe. Gripa există, a existat şi va exista şi trebuie să luăm măsurile necesare pentru a reduce impactul. Singura măsură eficientă e vaccinarea. Altfel, se moare inutil". (A contribuit Ramona Dragomir)

MANIFESTĂRI ATIPICE

Halucinaţii după infecţia cu A/H1N1 la un tânăr din Marea Britanie

Cazuri dramatice de decese din cauza gripei porcine care au ajuns ieri în presa internaţională au fost cele a doi copii, unul de zece luni şi un altul de doi ani, care au murit în Marea Britanie din cauza complicaţiilor. Şi un student de 18 ani, David Owen, a murit la scurt timp după ce a ajuns la spital din cauza gripei noi. Tatăl acestuia a povestit că băiatul a avut o răceală care nu îi mai trecea.

"Miercurea trecută, a răcit, avea febră şi se simţea ameţit. Îmi spunea că nu a putut dormi fiindcă se urcau pe el crabi. Atunci am mers la medicul de familei şi i-am spus despre halucinaţiile lui. Medicul a chemat ambulanţa care l-a dus la spital. La scurt timp după ce a ajuns la spital a intrat în comă şi nu şi-a mai recăpătat cunoştinţa", a povestit tatăl băiatului. Medicii admit că bolnavii care au virus pandemic pot manifesta şi halucinaţii, însă nu e un semn că virusul şi-ar fi schimbat structura.

"E posibil ca virusul să se localizeze în mai multe locuri în organism şi să provoace encefalită sau meningită. Halucinaţiile pot fi explicate prin apariţia reacţiilor meningeale", comentează profesorul de pneumologie Ioan Paul Stoicescu, de la Institutul "Marius Nasta".