Grevă parlamentară a la USL: "Timpul trece, leafa merge"

Aleşii Opoziţiei caută să boiocoteze activitatea legislativului, dar să-şi păstreze intacte privilegiile de demnitari: funcţii, salarii, diurne, secretare, maşini, birouri.

Aleşii Opoziţiei caută să boicoteze activitatea legislativului, pentru o eventuală forţare a anticipatelor, dar să-şi păstreze, în paralel, intacte privilegiile de demnitari: funcţii, salarii, diurne, secretare, maşini, birouri. O soluţie, în special pentru liberalii şi social-democraţii care au ca unică sursă de venit mandatul de parlamentar, ar fi lăsarea la libera lor alegere a modului în care vor renunţa la propriile indemnizaţii: cei cu stare vor putea opta pentru donarea lor către unele ONG-uri de genul SMURD, ceilalţi, pentru transferul de pe card în propriul lor buzunar.

Retragere din Parlament, nu grevă parlamentară. Renunţare şi donare de indemnizaţii la latitudinea fiecărui parlementar USL, nu o literă de lege în sine. Cu această terminologie, liderii USL au mai reuşit să atenueze temerile propriilor colegi care şi-au văzut interesele financiare afectate de planul de a crea presiune pe Putere pentru declanşarea anticipatelor. Speriaţi că vor rămâne fără indemnizaţii şi fără alte privilegii, gen secretară şi maşină cu şofer la poartă, aproape jumătate din parlamentarii liberali au votat, luni, împotriva oricărei forme care poate fi asimilată cu greva şi cu sancţionarea pe linei pecuniară pentru abesenţele de la lucrările legislativului. Miercuri, atât parlamentarii PNL, cât şi cei ai PSD vor discuta la grupuri detaliile tehnice care le implică un astfel de boicot, în special cele pe linie financiară.

Indemnizaţia parlamentară de bază pe care riscă să o piardă un deputat USL se ridică la 2.500 de lei. Cu tot cu participările la şedinţele de plen şi de comisii, un deputat are un salariu de 3.500-3.700 de lei, la care se mai adaugă sume forfetare importante pentru întreţinerea biroului parlamentar, plus alţi bani pentru deplasarea în teritoriu sau la Bucureşti, pentru cazare în provincie şi în hotelurile din Capitală, dar şi în străinatate. Mai bine "luptători" în Parlament, decât lefteri

Potrivit unor surse liberale, 28 din cei 61 de parlamentari liberali au votat pentru continuarea luptei împotriva actualei Puteri de pe băncile legislativului şi nu din afara Casei Poporului.

"Eu am fost pentru participarea la lucrările legislative. Hotărârea mea de a vota împotrivă s-a bazat pe faptul că mereu am crezut că poţi lupta mai bine pentru interesele celor care te-au ales în legislativ şi nu în afara lui. Politica se face cu raţiunea, nu cu inima. Inima te îndeamnă să-i sprijini pe cei din stradă, dar e doar un gest care nu ajută cu nimic strada, un gest de moemnt, care se va uita extrem de repede de către populaţie. Ori mai bine rămâi în arenă şi acolo trebuie să te exprimi. Pentru asta te-au trimis oamenii în Parlament", a declarat pentru EVZ, deputatul PNL Gheorghe Gabor.

Bani şi privilegii, obstacole liberale în calea grevei

În fapt însă, în timpul şedinţei cu parlamentarii liberali, liderul Crin Antonescu s-a confruntat cu o aprigă contestare a grevei parlamentare ca soluţie pentru provocarea anticipatelor. Varianta demisiei a mai beneficiat doar de câţiva partizani, precum Adriana Săftoiu, singura care a menţionat că îşi va menţine decizia de a renunţa la mandatul de deputat. Mai diplomat, Orban şi-a pus gestul demisiei la dispoziţia deciziei conducerii. Sprijinit de colegi, liderul senatorilor Puiu Haşotti a dat de pământ cu această soluţie, invocând riscul pierderii birourilor parlamentare din teritoriu pentru demisionari şi al alegerilor parţiale în unele colegii, susţin surse liberale.

"Au fost în minoritate. Ar fi fost o soluţie catastrofală pentru noi. În cea mai gravă situaţie, nu am mai fi fost partid parlamentar şi nu am mai fi avut dreptul de a avea reprezentanţi în escţiile de votare", ne-a explicat Gabor.

Mai vehemenţi s-au dovedit liberalii pentru care indemnizaţia de parlamentar constituie unica sursă de venit în momentul de faţă. Conform surselor citate, o bună parte dintre aceştia, în frunte cu senatorul Teodor Meleşcanu, au invocat necesitatea unui boicot parlamentar condiţionat care să nu le afecteze veniturile. “Ce să facem? O să strângem din fund , asta o să facem! Ca parlamentar nici nu te poţi angaja oriunde în altă parte", ne-a declarat un deputat liberal, cătrănit de decizia luată la nivelul grupurilor parlamentare. O treabă încă în ceaţă Seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus admite că există o problemă cu colegii care depind exclusiv de indemnizaţiile de parlamentar, dar susţine că aceştia pot fi număraţi pe degete. “În general, parlamentarii noştri au o situaţie material şi nu contează numai pe indemnizaţiile acestea. Un singur coleg ne-a spus că va trebui să vadă care e situaţia cu fostul loc de muncă", ne-a declarat Quintus.

În schimb, el s-a plâns că nu a înţeles foarte clar care venituri parlamentare sunt afectate şi pentru ce perioadă de timp.

"Pentru mine treaba este încă în ceaţă. Nu mi-e clar până unde, cum şi când. Am înţeles că se vor păstra birourile parlamentare pentru că trebuie să se ţină legătura cu electoratul. Există posibilitatea ca parlamentarii care nu participă la lucrările Parlamentului să-şi păstreze sumele forfetare cu care să-şi plătească chiriile, salariaţii, tot ce înseamnă întreţinerea unui astfel de birou", a mai spus Quintus. Exemplul lui Antonescu: împrumutul de la prieteni sau familie

Singurul răspuns tranşant dat de Crin Antonescu a fost că sumele forfetare nu vor fi afectate, pentru că altfel ar fi afectaţi şi angajaţii parlamentari. Vor exista însă unii parlamentari care vor merge la şedinţe să verifice cvorumul. Întrebat ce vor face parlamentarii care nu au altă formă de venit, Antonescu le-a recomandat să recurgă la împrumuturi de la prieteni sau familie.

"S-ar putea să mă şi împrumut, dar nu cu milioane la bănci pentru ca după aia să fac reclamă", a declarat presei liderul PNL.

Mai curajoşi, unii liberali cu funcţii în comisiile parlamentare au ridicat şi problema privilegiilor lor. “Ce naiba de grevă să faci cu unii care nu vor să coboare din maşinile de serviciu?", a comentat, evident siderat, un parlamentar liberal, sub imperiul anonimatului, doleanţele unor colegi de-ai săi. Unii au încercat să le vină în ajutor: potrivit surselor citate, un liberal ar fi propus o chetă la care să participe liberalii cu stare pentru ajutorarea colegilor cu situaţii materiale mai delicate. Propunerea nici nu a fost băgată în seamă. Colacul de salvare: donarea salariilor, la latidudinea aleşilor USL Totuşi, pentru liberalii care depind numai de indemnizaţia de parlamentar se întrezăreşte o cale de mijloc. Conducerea PNL înclină să lase propriilor parlamentari posibilitatea de a decide cum vor să-şi cheltuie aceşti bani, situaţie de care ar putea profita colegii cu o stare materială “mai subţire".

Indemnizaţia de bază le intră pe carduri indiferent dacă participă sau nu la şedinţele de plen sau din comisii. Singurele sume care le vor fi tăiate pentru absenţă privesc indemnizaţiile de şedinţe de plen sau cele de comisii parlamentare – cam 50 de lei per şedinţă.

Viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu ne-a declarat că o posibilă soluţie ar fi ca indemnizaţia de bază care va fi primită lunar de parlamentarii USL să fie donată unor ONG-uri.

"Noi am luat astăzi o decizie politică. Detaliile tehnice le vom discuta miercuri. Probabil că vom opta şi noi pentru o astfel de soluţie. Sumele care vor intra pe cardurile parlamentarilor ar putea fi transferate către ONG-urile care au nevoie. De exemplu, eu m-am gândit să o donez SMURD-ului. Fiecare va decide pentru sine cum va proceda", ne-a declarat Nicolăescu, comentând o variantă de lucru propusă de colegii de la PSD în cadrul şedinţei conducerii USL. Citiţi şi:

  • Cum se joacă parlamentarii Opoziției cu demisiile din Parlament
  • Antonescu cedează în faţa tacticii propuse de Ponta: Grevă parlamentară accentuată. Sindicatele, nepregătite în stradă, pentru o demisie în bloc a parlamentarilor USL
  • Vicepreședinte PSD: Nu facem grevă, e un boicot
  • PNL în grevă parlamentară. Jumătate din parlamentari speriați că-și pierd banii și privilegiile
  • OPINIE: Crin le cere parlamentarilor USL să renunţe la leafă, maşină, secretară. Normal, căci el le primeşte din sponsorizări!