Greva extrema in Franta

Trenurile blocate de grevisti sunt acum vizate si de acte de sabotaj. Negocierile dintre guvern si sindicate au inceput, protestele continua.

Greva organizata de lucratorii francezi din transporturi impotriva reformelor lui Nicolas Sarkozy a capatat accente dramatice ieri, odata cu sabotarea retelei TGV, pusa de catre sefii companiei feroviare pe seama protestatarilor extremisti. Atacul a provocat intarzieri mari ale serviciilor de transport, afectate deja de protestele care dureaza de opt zile, si a tensionat negocierile incepute intre sindicate, conducerea companiei si guvern.

Grevele organizate de transportatori, dar si de functionarii publici si de studenti au adunat marti, pe strazi, intre 400.000 si 700.000 de persoane, dar presedintele Sarkozy a avertizat ca, in ciuda negocierilor, nu va renunta la esenta planului de anulare a regimurilor speciale de pensionare.

„Acte incalificabile”

Atacatorii au incendiat mai multe cabluri si au inchis unele instalatii de semnalizare, afectand circulatia in retelele estice si vestice ale trenurilor de mare viteza. Conducerea cailor ferate franceze (SNCF) a apreciat ca „actele incalificabile” de sabotaj au avut drept scop blocarea traficului si impiedicarea negocierilor demarate. Ei nu au acuzat in mod direct sindicatele, dar au subliniat ca vinovati sunt unii dintre grevisti. In paralel, presedintele Sarkozy a solicitat pedepse extrem de severe impotriva acestora.

Sabotajul a avut loc intr-un moment in care, pe fondul negocierilor demarate, actiunile de protest au scazut in intensitate. Aproape 80% dintre angajatii feroviari au venit ieri la munca, iar compania a anuntat ca in jur de 400 dintre cele 700 de trenuri se vor afla in miscare. Situatia era mai putin roza la Paris, unde doar 25% dintre garniturile de metrou au functionat, lasand calatorii prada aglomeratiei si traficului infernal de pe sosele.

Sarkozy, neindurator

In ciuda inceperii negocierilor, presedintele francez a anuntat marti seara ca va merge pana la capat cu reforma care vizeaza anularea regimurilor speciale de pesnionare de care se bucura lucratorii din transporturi si cei din energie. Sarkozy i-a acuzat pe grevisti ca ii tin ostatici pe ceilalti cetateni francezi si a cerut tuturor protestatarilor sa se intoarca la munca.

„Franta are nevoie de reforme pentru a inlatura sfidarile pe care lumea i le impune. (...) Nu vom ceda si nu vom da inapoi”, a declarat seful statului, mentionand totusi ca este dispus sa faca unele concesii pentru a ajuta negocierile.