Grevă de avertisment de două ore la Agenţia Naţională de Presă Agerpres. Organizatorii, Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind şi Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind vor să atragă atenția asupra subfinanţării instituției.
Protestul sindical urmărește să atragă atenția asupra situaţiei grave în care se află instituţia de presă. Subfinanțarea, subliniază sindicaliștii, pune în pericol exercitarea misiunii de informare a publicului.
Grevă de avertisment la Agerpres
Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind şi Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind au organizat o grevă de avertisment la Agenţia Naţională de Presă Agerpres. Acțiunea s-a desfășurat pe parcursul a două ore, marți, 15 septembrie, între orele 13,00 şi 15,00. Protestul a fost organizat în conformitate cu prevederile Legii nr. 367/2022 privind dialogul social. Pe perioada protestului nu a fost întrerupt fluxul redacţional.
Protestul de la Agerpres au loc în contextul acțiunilor similare care s-au desfășurat pe 1 octombrie la Societatea Română de Radiodifuziune şi pe 9 octombrie la Societatea Română de Televiziune.
Participanţii la greva de avertisment au purtat tricouri negre în semn de doliu pentru libertatea de exprimare. Acestea erau inscripţionate cu mesajul „Respect pentru cultură şi mass-media”.
Protestatarii au afișat mesaje precum „Respect pentru Agerpres, NU distrugeţi Agerpres”, „Vrem salarii decente, jurnalismul este bun public”.
MediaSind anunță și alte proteste
Într-un comunicat de presă, transmis la finalul protestului, reprezentanţii Federaţiei FAIR-MediaSind au anunţat că această grevă nu este singulară. În perioada următoare vor avea loc și alte acțiuni de protest. Astfel, în perioada 21 - 25 octombrie vor fi acțiuni de protest în faţa instituţiilor europene. În perioada 28 octombrie - 1 noiembrie vor fi organizate mitinguri şi marşuri de protest.
„După data de 1 noiembrie 2024 este preconizată organizarea unei greve generale, împreună cu colegii din Societatea Română de Radiodifuziune, Agerpres, Societatea Română de Televiziune şi jurnalişti freelanceri", a informat sursa citată.
După 1 noiembrie 2024 sindicaliștii pregătesc o grevă generală, la care vor participa lucrătorii din cadrul Societății Române de Radiodifuziune, AGERPRES, a Societății Române de Televiziune și jurnaliști freelanceri.
Grevă de protest la Studioul Radio România Iași
Angajații Radio Iași au organizat o acțiune deprotest, coordonată de filiala MediaSind. Jurnaliștii studioului teritorial au intrat în grevă în contextul conflictului de muncă declanșat în această vară.
Protestul vine în ciuda deciziei conducerii Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) de a majora salariile cu sume fixe.
Angajații postului regional au solicitat semnarea unui contract colectiv de muncă (CCM) care să includă drepturi financiare pentru a preveni pierderile cauzate de inflație sau de alte posibile schimbări economice și politice.