Greva continuă, dacă vor sindicaliştii

Bugetarii şi pensionarii continuă şi astăzi protestele împotriva măsurilor de austeritate anunţate de Guvern. Însă, sindicaliştii decid individual dacă participă sau nu la grevă.

La Târgu Mureş, aproape 4.000 de persoane participă la mitingul de protest organizat împotriva reducerilor salariale din sectorul bugetar şi a pensiilor, potrivit evaluării făcute de liderul CNSLR-Frăţia Mureş, Călin Orlando Cociş, citat de Agerpres.

Bugetarilor mureşeni li s-au alăturat şi angajaţi de la companiile Azomureş şi Mobex, care protestează împotriva tăierii tichetelor de masă.

Aproximativ 100 de pensionari protestează în faţa Prefecturii Braşov, fără ca protestul să fie autorizat. Oamenii au încercat şi ieri să intre în sediul instituţiei, pentru a sta de vorbă cu prefectul. Pensionarii sunt nemulţumiţi de reducerea pensiilor cu 15%, deoarece, spun ei, nu vor mai avea bani ca să îşi ducă traiul.

Solidaritate şi nu prea

Deşi au anunţat că vor declanşa greva în semn de solidaritate cu bugetarii, sindicaliştii RATB au renunţat la protest. Liderii sindicali susţin că au fost ameninţaţi că vor fi concediaţi, dacă participă la grevă.

„Noi am anunţat, azi, grevă de solidaritate cu colegii din învăţământ şi administraţie. Până la ora 6,00 nu au ieşit tramvaiele din Depou. În urma ameninţărilor din partea şefilor, colegii au ieşit pe traseu dar, atragem atenţia că, dacă vor fi accidente, nu colegii noştri sunt vinovaţi ci starea de tensiune în care au ieşit din Depou. La ora 9,00 am fost invitaţi la conducere”, a declarat Aritina Poja, lider sindical la Depoul din Titan, vatman de tramvai, notează Agerpres.

Pietrariu Ion, preşedintele Uniunii Sindicatelor din Transportul public local, spune că greva celor de la RATB a eşuat deoarece „ceilalţi colegi, membri în alte sindicate, complici cu administraţia, au acceptat să vină şi să-i înlocuiască pe ceilalţi care au anunţat că sunt în grevă. Din păcate, spiritul de solidaritate nu există nici în perioadă de grevă”.

Angajaţii Metrorex au intrat în grevă generală în această dimineaţă, la ora 4:00. Protestul lor se va încheia la ora 12:00.

Presiunile lui Funeriu se vor întoarce ca un bumerang

Profesorii continuă şi ei greva, însă, aşa cum au explicat liderii sindicali, fiecare membru de sindicat este liber să facă ceea ce îi dictează conştiinţa. Adică, fiecare cadru didactic decide dacă face sau nu grevă. Totuşi, şi profesorii spun că au fost ameninţaţi că protestatarii vor fi trecuţi în capul listei cu cei care vor fi disponibilizaţi.

Gheorghe Izvoranu, liderul Federaţiei Spiru Haret, spune că directorii de şcoli au fost ameninţaţi că vor fi schimbaţi din funcţie dacă participă la grevă. De asemenea, liderul sindical mai spune că acţiunile sindicale nu vizează numai obţinerea unor drepturi pentru cadrele didactice, ci şi modificarea legii educaţiei, precum şi asigurarea unei finanţări adecvate a sistemul de învăţământ de stat. Sindicalistul susţine că toate măsurile pe care le-a aprobat ministrul Educaţiei Daniel Funeriu se vor întoarce împotriva sa şi a ministerului, asemeni unui bumerang.

Pentru a reduce presiunea pe bugetul de stat, Guvernul a decis aplicarea unor măsuri de austeritate, printre care se numără şi reducerea cu 25% a fondului de salarii în sistemul de stat şi a pensiilor cu 15%.