"Grevă" à la USL: legi blocate, dar fugă după funcţii

Retragerea aleşilor USL din Parlament riscă să blocheze activitatea comisiilor unde cvorumul este asigurat numai prin prezenţa lor. Parlamentarii Opoziţiei aleargă însă după funcţii şi beneficii.

Parlamentarii USL interpretează retragerea în Parlament după bunul loc plac. Liderii le-au lăsat trei portiţe de scăpare pentru a beneficia în continuare de indemnizaţii şi alte beneficii.

Aleşii Opoziţiei pot chiuli liniştiţi, cu excepţia momentelor în care au de-a face cu aşanumitele "situaţii de maximă importanţă", cum le-a descris liberalul Crin Antonescu - decizii, hotărâri sau legi privitoare la alegerile parlamentare anticipate, moţiune de cenzură, suspendarea actualului preşedinte, modificarea legislaţiei electorale.

Comisiile cu miză, blocate la Senat

Aleşii USL nu par îngrijoraţi că vor bloca lucrările comisiilor prin absenteismul lor. O comisie parlamentară întruneşte cvorumul de lucru prin prezenţa a jumătate plus unu din numărul total de membri. La Senat situaţia e dramatică pentru Putere.

Cvorumul este dependent de prezenţa senatorilor din Opoziţie. Este cazul comisiilor juridică, politică externă, muncă. Majoritate are Opoziţia şi în cazul comisiilor de buget–finanţe, economică şi de industrii, apărare, cultură şi egalitatea de şanse. Pericolul a fost sesizat şi de către reprezentanţii Puterii.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a avertizat că actuala coaliţie va avea "o dificultate uriaşă" în comisii şi în plen, dacă Opoziţia va intra în grevă, deoarece cvorumul nu va mai putea fi asigurat.

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a lansat o invitaţie la negocieri către colegii din Opoziţie. "Despre greva parlamentară a opoziţiei, noi credem că, prin negocieri, poate să revină asupra acestei decizii", a afirmat Toader, în timp ce premierul Emil Boc a comentat ironic că aleşii Opoziţiei ar face mai bine să vină la şedinţe dacă vor să-şi primească banii de salarii, pentru benzina maşinilor şi pentru cazare la hoteluri.

Bătaie pe funcţii şi beneficii

Pentru parlamentarii Opoziţiei, bătaia peştelui la început de sesiune parlamentară o reprezintă ocuparea funcţiilor din Birourile Permanente (BP) şi din comisiile parlamentare. Unii aleşi USL vor astfel ca, înainte să blocheze activitatea comisiilor unde sunt majoritari, să se asigure că nu vor fi văduviţi de maşinile de serviciu cu şofer inclus şi cotă de 500 de litri de benzină.

Deşi se află oficial în grevă, reprezentanţii USL spun că nu vor absenta de la şedinţele liderilor de grupuri parlamentare de la Cameră şi Senat în cadrul cărora vor fi iniţiate negocierile pentru împărţirea funcţiilor din BP şi din comisiile parlamentare.

"Numai din acele poziţii ne putem apăra interesele", a declarat, pentru EVZ, social-democratul Adrian Ţuţuianu, secretar al Senatului. El a avertizat că, în lipsa unor reprezentanţi USL în BP, Opoziţia nu va putea depune nici o moţiune simplă sau de cenzură. "Şi atunci nu trebuie să fim acolo? După părerea mea, noi trebuie să ne ocupăm toate funcţiile la care avem dreptul, conform algoritmului politic, la nivelul BP şi al comisiilor permanente", ne-a explicat Ţuţuianu.

Colegul său de partid, Valeriu Zgonea, vicepreşedinte la Cameră, precizează că la fel se va proceda şi la nivelul acestui for. "Dacă nu vom participa mâine, reprezentanţii partidelor aflate la putere vor putea să schimbe inclusiv preşedinţii de comisii", a declarat Zgonea. "Dacă nu vom participa la negocieri, reprezentanţii partidelor aflate la Putere vor putea să schimbe inclusiv preşedinţii de comisii.“ VALERIU ZGONEA, vicepreşedinte Camera Deputaţilor

BENEFICII

Miza posturilor de conducere

Opoziţia deţine în Biroul Permanent al Senatului şase funcţii de conducere şi tot atâtea posturi în conducerea Camerei Deputaţilor. Alături de parlamentarii care au funcţii în comisiile parlamentare, aceste posturi aduc o serie de beneficii suplimentare pentru cei care le ocupă. Fiecare dintre membrii Birourilor Permanente pot consuma în prezent o cotă lunară de benzină de 500 de litri. De o cantitate similară beneficiază liderii de grup şi şefii comisiilor parlamentare. Fiecare dintre ei are la dispoziţie o maşină cu şofer.

La Senat, pentru cele patru grupuri parlamentare există 15 autoturisme, fiecare cu o cotă 350 de litri lunar, maşinile fiind repartizate în funcţie de importanţa dată de numărul de locuri parlamentare deţinute de fiecare grup.

De un regim similar beneficiază şi cele şapte comisii parlamentare comune. “E puţin 500 de litri, trebuie să ţinem cont că maşinile Mercedes din dotare sunt foarte vechi. Consumă 23 de litri în oraş şi 16-17 afară. Acum, dacă vom intra în grevă, nu o să mai fie consumul atât de ridicat", spune Valeriu Zgonea (PSD). Citiţi şi:

  • Grevă parlamentară la USL: "Timpul trece, leafa merge"
  • "Sărăcie" de senator: Cum s-ar împrumuta grevistul Antonescu, deși are 300.000 de euro în conturi și o soție cu salariu de 6.000 de euro
  • Ioan Oltean, la B1Tv: Greva parlamentară, doar o acţiune de imagine
  • Adriana Săftoiu a demisionat din Parlament. Cum comentează liberalii
  • Meleșcanu, despre demisia Adrianei Săftoiu: "E un gest personal”