„Vă amintiți cum, în copilărie, făceați oameni de zăpadă cu părinții? Noi nu vom avea parte de asemenea bucurii”, susține Ruxi Gîlcă, o fetiță de 11 ani din Chișinău, într-un clip apocaliptic realizat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
Buletin meteo apocaliptic: „Eu, de-abia dacă am văzut de câteva ori în viață zăpadă...”
Prognozele climatice vor fi sumbre dacă adulții de astăzi nu vor lua măsuri urgente, susține Greta Thumberg de Chișinău. Fetița recită un text potrivit căruia „secetele extreme vor distruge culturile de grâu, iar dezastrele naturale vor costa contribuabilii din întreaga lume aproape 6 trilioane de dolari”.
„Mi se pare absolut incorect și inconștient față de noi și generațiile viitoare că adulții de azi sunt nepăsători față de natură, mai ales că natura este casa noastră. De exemplu, generațiile noastre, acum, eu, de-abia dacă am văzut de câteva ori în viață zăpadă. Cum va fi clima în anul 2050? Depinde doar de noi și de responsabilitatea noastră”, mai spune mica prezentatoare a clipului PNUD.
„Ce v-am prezentat astăzi nu este un simplu anunț meteo. Este viitorul nostru. Mai avem timp pentru a schimba prognoza meteo”, se încheie mesajul agenției ONU
Clipul face parte dintr-o campanie la nivel global, „Weather Kids”.
Ce face agenția ONU în Republica Moldova
Daniela Gasparikova, reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, susține că „ignorarea avertismentelor naturii poate avea consecințe devastatoare, transformând planeta într-un mediu ostil pentru următoarele generații. Este esențial să acționăm acum, cu determinare și pe scară largă, pentru a inversa această tendință negativă.
Ne propunem să mobilizăm comunitățile globale și locale și să stimulăm acțiuni climatice semnificative care să asigure un viitor sustenabil. Haideți să ascultăm apelul lui Ruxi și să ne asumăm angajamentul astăzi, pentru a ne bucura de un viitor pe planeta noastră, care să fie locuibilă pentru noi toți”.
Viitor apocaliptic pentru Republica Moldova, prezis de PNUD
Republica Moldova este una dintre cele mai vulnerabile țări din Europa la schimbările climatice, fiind predispusă îndeosebi la inundații și secete, spun cei de la PNUD. Inundațiile din 2008 au provocat pagube de peste 120 de milioane de dolari, iar secetele care au avut loc între anii 2007 și 2012 au provocat pierderi economice de peste un miliard de dolari, afectând 80% din teritoriul țării, susțin reprezentanții PNUD Moldova.
Republica Moldova, cu sprijinul PNUD Moldova și al Fondului Verde pentru Climă, a adoptat Programul Național de Adaptare la Schimbările climatice, document ce stabilește obiective orientate spre sporirea rezilienței climatice din agricultură, sănătate, transport, energie, apă și sectorul forestier, însoțit de un plan de acțiuni în prevenirea și depășirea riscurilor.