Grefierii, protest pentru mai mulți bani în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție

Protest grefieri în fața ÎCCJ. Sursa foto: grefajudiciara.ro

Luni, grefierii din întreaga țară au organizat un protest în fața sediului Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) din București. Aceștia aduc acuzații că instituția tratează discriminatoriu drepturile salariale și nu dă atenție hotărârilor judecătorești definitive care le recunosc salariile restante.

Sindicaliștii au comunicat luni că mai mult de o mie de grefieri au învăluit jumătate din clădirea Înaltei Curți de Casație și Justiție. Cu toții au blocat circulația din fața instituției.

Peste 1.000 de grefieri protestează în fața sediului ÎCCJ

Printre altele, grefierii solicită achitarea completă a salariilor și a altor drepturi de natură salarială. De asemenea, vor furnizarea materialelor necesare desfășurării în condiții normale a activității în instanțele judecătorești.

Într-un comunicat de presă, reprezentanții sindicatelor au subliniat că ÎCCJ a evitat dialogul cu grefierii și nu a emis un punct de vedere oficial cu privire la aspectele reclamate.

Revendicările grefierilor față de ÎCCJ

Prin urmare, grefierii solicită plata completă a salariilor înainte de orice alte obligații financiare ale angajatorilor.

De asemenea, ei doresc să li se achite integral salariile recunoscute prin hotărâri judecătorești definitive și acordate prin acte administrative emise în anul 2023, referitoare la luna noiembrie 2023, în conformitate cu practica Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru propriul său personal.

Cei 1.000 de grefieri cer și prevederea şi asigurarea în bugetul pentru anul 2024 a sumelor necesare pentru:

  1. a) achitarea integrală, în continuare, a salariilor recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive şi acordate prin actele administrative emise în anul 2023;
  2. b) achitarea drepturilor salariale restante aferente lunilor aprilie-octombrie 2023, inclusiv, astfel cum au fost recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive şi acordate prin administrative emise în anul 2023.

Grefierii protestează în fața ÎCCJ. Sursa foto: Vasile Brindea/ Facebook

Salarizarea grefierilor, supusă unui tratament discriminatoriu, acuză sindicaliștii

De asemenea, cei 1.000 de grefieri ieșiți în stradă mai cer:

  • asigurarea resurselor materiale necesare funcţionării în condiţii normale a instanţelor judecătoreşti
  • emiterea unui îndrumar către ordonatorii secundari şi terţiari de credite pentru uniformizarea modului de eliberare a adeverinţelor necesare în vederea stabilirii dreptului la pensie al personalului auxiliar de specialitate;
  • emiterea unui îndrumar către ordonatorii secundari de credite (curţile de apel) pentru uniformizarea, la nivel naţional, a salariilor de bază/indemnizaţiilor brute lunare prin respectarea prevederilor Deciziei Curţii Constituţionale a României nr. 794/2016;
  • iniţierea negocierii colective în vederea încheierii contractului colectiv de muncă la nivel de sector de negociere colectivă – Justiţie, pentru personalul auxiliar de specialitate, conex şi contractual din cadrul instanţelor judecătoreşti, potrivit unui comunicat emis de Sindicatul Național al Grefei Judiciare DICASTERIAL.

Sindicaliștii aduc acuzații privind un tratament discriminatoriu în ceea ce privește salarizarea personalului instanțelor judecătorești, în special din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Aceasta achită integral drepturile salariale ale angajaților din aparatul propriu. Asta în timp ce la nivelul celorlalte instanțe judecătorești, cum ar fi curțile de apel, tribunalele și judecătoriile, salariile personalului (judecători, grefieri, funcționari publici) nu sunt achitate integral de peste 7 luni.