Green Jobs sunt pe val. Schimbările climatice aduc noi oportunități de muncă

Schimbările climatice vin cu îngrijorări majore. Una dintre ele este chiar pierderea locurilor de muncă în modificările economice obligtorii ce urmează. Dar veștile sunt bune: vom avea de lucru, Green Jobs sunt pe val, scrieinfofinanciar.ro.

Combaterea schimbărilor climatice va crea noi oportunități de carieră durabile sau va avea un impact negativ asupra pieței globale a locurilor de muncă?

Experții au identificat cinci zone unde locurile de muncă ecologice vor prospera în economia curată.

Modificările climatice modelează piața muncii

Schimbările climatice sunt în mod clar rele pentru planetă. Dar ar putea fi, de asemenea, în detrimentul carierei dumneavoastră? Sau vă așteaptă noi oportunități de locuri de muncă ecologice?

Presiunea de a pune frână schimbărilor climatice și de a reduce emisiile este, cu siguranță, o chestiune care dă de gândit pentru industria combustibililor fosili. În prezent, în sectoarele petrolului, gazelor și cărbunelui la nivel mondial lucrează aproape 18 milioane de persoane. Potrivit Organizației Internaționale a Muncii, peste 5 milioane de locuri de muncă din acestea ar putea fi pierdute până în 2030.

Sună dezastruos. Dar imaginea de ansamblu este mult mai luminoasă, deoarece noile oportunități în domeniul energiei curate depășesc cu ușurință pierderile de locuri de muncă din sectorul combustibililor fosili.

Conform aceluiași raport al Organizației Internaționale a Muncii, până în 2030 ar putea fi create peste 17 milioane de locuri de muncă suplimentare. Acestea se vor regăsi în în domenii precum fabricarea de vehicule electrice și turbine eoliene, instalarea de panouri solare și construcția de centrale de energie curată.

O să fie de lucru

„Tranziția către un viitor net-zero va crea noi industrii, noi locuri de muncă și va revitaliza economiile locale”, spune Linda Freiner, Chief Sustainability Officer la Zurich Insurance Group.

„Abordată în mod corect, aceasta poate impune o cale către un viitor mai rezilient care să cuprindă noi oportunități de creștere pentru întreprinderi. Ceea ce duce la crearea de noi locuri de muncă. Dar ceea ce mă entuziasmează este faptul că aceste noi cariere vor oferi multa satisfacție, deoarece vor contribui la protejarea atât a planetei noastre, cât și a viitorului nostru”, adaugă Frenier.

Înainte de a vă grăbi să aplicați pentru o carieră ecologică, merită să înțelegeți ce anume face ca un loc de muncă să fie „verde”. Există diverse definiții, dar descrierea Organizației Internaționale a Muncii (OIM) a ONU este una dintre cele mai citate. Și evidențiază, de asemenea, varietatea de cariere care fac diferența: „Locurile de muncă ecologice reduc consumul de energie și de materii prime, limitează emisiile de gaze cu efect de seră, reduc la minimum deșeurile și poluarea, protejează și refac ecosistemele și permit întreprinderilor și comunităților să se adapteze la schimbările climatice. În plus, locurile de muncă ecologice trebuie să fie decente [adică echitabile și demne].”

Cinci zone de viitor

Pe măsură ce obiectivul de a atinge un nivel net-zero alimentează o parte tot mai mare a economiei globale, iată cinci zone unde joburile verzi vor juca probabil un rol esențial.

Inginer de energie… verde

Companiile energetice tradiționale construite în jurul petrolului, gazelor și cărbunelui au angajat întotdeauna tehnicieni și ingineri calificați. Din fericire, versiunile mai ecologice ale acelorași locuri de muncă sunt acum oferite în sectorul energiei curate. Aici prosperă companiile specializate în toate domeniile, de la energie hidroelectrică și biocombustibili la turbine eoliene și panouri solare fotovoltaice.

Sectorul energiei curate este deja un angajator important la nivel mondial și reprezintă peste jumătate din totalul locurilor de muncă din sectorul energetic, după ce a depășit combustibilii fosili în 2021.

Sectorul energiei solare fotovoltaice angajează în prezent 3,9 milioane de lucrători. Și ar putea crește la 6,6 milioane până în 2030. Ocuparea forței de muncă în domeniul producției de energie eoliană ar putea înregistra o creștere similară. De la 1,5 milioane de persoane la aproape 5 milioane până în 2030. Nu este de mirare că tehnicienii de turbine eoliene (cu 44%) și instalatorii de panouri solare (cu 27%) vor fi printre ocupațiile cu cea mai rapidă creștere în SUA până 2031.

Noile proiecte de energie curată stimulează, de asemenea, ocuparea forței de muncă în alte sectoare. Cum ar fi muncitorii angajați pentru a construi și implementa noi instalații solare, puțuri, pompe de căldură și multe altele.

Eco-constructor

Industria construcțiilor rămâne o cauză majoră de poluare. Potrivit Consiliului Mondial pentru Clădiri Verzi, clădirile sunt responsabile pentru 39% din emisiile globale de carbon legate de energie.

Cu toate acestea, există loc pentru optimism. Utilizarea din ce în ce mai frecventă a materialelor de construcție naturale și ecologice și a metodelor moderne de construcție - susținute de o nouă legislație - pot reduce emisiile globale prin îmbunătățirea performanței energetice și prin diminuarea amprentei de carbon a materialelor de construcție.

În interiorul clădirilor de mâine, tehnologia inteligentă îi va ajuta pe oameni să utilizeze mai eficient căldura, lumina și alte resurse. Construirea locuințelor și a birourilor mai ecologice ale viitorului este o provocare uriașă care necesită sute de roluri. Organizația Internațională a Muncii preconizează că, până în 2030, vor exista 6,5 milioane de locuri de muncă în domeniul construcțiilor sustenabile. Ceea ce face ca acest sector să fie al doilea sector cu cea mai rapidă creștere, după cel al energiei curate.

Reciclator în noua „economie circulară”

Kate Raworth, economist la Environmental Change Institute de la Universitatea din Oxford: „Viitoarea noastră economie va prospera pe baza reutilizării, reparării, recondiționării, refacerii și refolosirii. Această transformare va crea noi tipuri de locuri de muncă creative și cu scop precis.”

Această nouă „economie circulară” include reciclarea convențională, care refolosește materiile prime. Dar și cariere mai creative în „upcycling”, cum ar fi designerii de modă și de mobilă sustenabilă. OIM preconizează că aproape 6 milioane de locuri de muncă pot fi create prin renunțarea la modelul „extragere-fabricare-utilizare-distrugere”. Și adoptarea în schimb a reciclării, reutilizării și reparării.

Fermierul urban

Agricultura urbană sau verticală utilizează o combinație de arhitectură inovatoare și cele mai recente tehnologii agricole - inclusiv utilizarea inteligenței artificiale - pentru a crește culturi în orașe. Aceasta ajută mediul înconjurător prin faptul că utilizează mai puțin teren și apă. Se reduce astfel utilizarea pesticidelor. Dar se și conservăcombustibil prin scurtarea lanțului de aprovizionare cu alimente.

De asemenea, grădinile și fermele de pe acoperișurile verzi aduc beneficii mediului urban. Ele contribuie la izolarea clădirilor de dedesubt. Și absorb precipitațiile abundente.

Expert în sustenabilitate

Este important de reținut că locurile de muncă ecologice ale viitorului nu se vor găsi doar în sectoarele sustenabile. Toate companiile au acum un rol de jucat în ecologizarea economiei. De exemplu ofițerul (sau consultantul) în domeniul sustenabilității. Ale cărui atribuții includ transformarea modelelor de afaceri. Precum reducerea consumului de energie și de apă, a emisiilor și a deșeurilor unei companii. Dar și investigarea lanțurilor de aprovizionare. De ce? Pentru a se asigura că bunurile sunt obținute într-un mod sustenabil.

După cum spune Linda Freiner de la Zurich: „Sustenabilitatea este o problemă globală în care fiecare întreprindere din secolul XXI are un rol urgent și semnificativ de jucat”.