Grecii se pregătesc să strângă şi mai mult cureaua

Grecii se pregătesc să strângă şi mai mult cureaua

Grecia ar putea adopta noi măsuri de austeritate, premierul ţării, George Papandreou, discutând astăzi cu executivul adoptarea de noi metode pentru reducerea deficitului bugetar.

Noile măsuri ar avea menirea de a convinge creditorii că ţara poate rezolva criza datoriilor fără o restructurare a creditelor vechi contractate.

Papandreou a promis accelerarea reformelor şi a dat asigurări că va face orice este necesar pentru a evita intrarea ţării în incapacitate de plată. După discuţiile de astăzi din cabinetul elen, Papandreou se va întâlni marţi cu liderii opoziţiei, iar spre sfârşitul săptămânii sunt programate discuţii cu inspectorii UE şi FMI, scrie Agerpres.

Sondajele de opinie publicate duminică indică faptul că 80% din greci nu vor accepta noi măsuri de austeritate, iar guvernul a pierdut sprijinul populaţiei. Grecia se confruntă cu al treilea an consecutiv de recesiune, iar salariile în sectorul public au scăzut anul trecut cu aproximativ o cincime ca rezultat al politicilor de austeritate.

Wolfgang Schaeuble, ministrul german de Finanţe, s-a declarat de acord cu restructurarea datoriei greceşti, cu condiţia ca Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) să fie de acord. Mai mulţi oficiali BCE şi-au exprimat însă opoziţia faţă de restructurarea enormei datorii a Greciei, care , spun aceştia, ar putea fi evitată cu condiţia ca ţara să-şi continue reformele negociate cu creditorii.

Bancă elenă restructurată

Comisia Europeană a aprobat astăzi planul de restructurare al băncii elene Agricultural Bank of Greece. Comisia consideră că planul "va restabili viabilitatea pe termen lung a băncii şi va feri acţiunile băncii de povara restructurării şi va limita distorsionarea concurenţei", scrie AFP, citată de Agerpres.

Planul prevede ca statul elen să recapitalizeze banca cu până la 1,14 miliarde de euro plus măsuri de lichiditate, în timp ce banca se angajează "să-şi reducă activele totale cu 25% în timpul perioadei de restructurare şi să-şi îmbunătăţească eficienţa".

Restructurarea "este un rezultat pozitiv al participării noastre la programul de asistenţă financiară pentru Grecia", a declarat comisarul pentru concurenţă Joaquin Almunia, referindu-se la ajutorul de 110 miliarde de euro acordat Greciei în mai 2010 de UE şi FMI.

Agenţia de rating Fitch a redus din nou calificativul pentru datoria Greciei pe termen lung până la "B plus", de la "BB plus", cu perspectivă negativă.

Într-un comunicat de presă, Fitch şi-a justificat decizia prin "provocările cu care se confruntă Grecia în aplicarea radicalelor reforme fiscale şi structurale, necesare pentru a asigura solvenţa statului".

UE şi FMI fac presiuni asupra guvernului să accelereze programul de privatizare, Grecia urmând să privatizeze căile ferate, compania de furnizare a apei, precum şi proprietăţi imobiliare, pentru a obţine 50 miliarde de euro din vânzarea activelor de stat şi concesiuni, în următorii cinci ani. În perioada 2011-2013, Grecia intenţionează să obţină din privatizări 15 miliarde de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News