Românii care vor ajunge în Grecia pe calea aerului, la bordul unor avioane de linie sau chartere ale unor companii de turism, vor fi obligați să prezinte un test Covid 19, negativ.
Ambasada Greciei la București a făcut precizări oficiale, pe pagina de Facebook, care sunt valabile pentru toți românii și bulgarii.
„Începând de marți, 28 iulie 2020, pasagerii zborurilor din Bulgaria și România spre Grecia vor avea un rezultat negativ de testare moleculară (PCR) pentru COVID-19, efectuat până la 72 ore înainte intrarea lor în Grecia.
Călătorii ar trebui să fie testați de laborator cu RT-PCR de tampon orofaringian sau nazofaringian. Doar călătorii care poartă certificat de testare RT-PCR negativ vor fi lăsați să intre în țară de către autoritățile de la frontieră. Certificatele trebuie să fie scrise în engleză și să poarte numele și pașaportul - numărul național de identificare al călătorului”, menționează oficialii români.
Pentru cei care vor să meargă în Grecia trebuie să știe că laboratoarele care efectuează testarea RT-PCR, trebuie să fie: laboratoarele naționale de referință, laboratoarele naționale de sănătate publică sau laboratoare private acreditate din partea autorităților naționale de acreditare (nu neapărat pentru COVID-19).
Certificatele care nu îndeplinesc criteriile de mai sus nu vor fi acceptate. Certificatul fals este pedepsit de legea grecească.
În continuare, turiștii români vor trebui să completeze și să depună formularul PLF și ar putea fi supuși unor teste aleatorii la sosirea la granița grecească.
Italia îi introduce pe români direct în carantină
Roberto Speranza, ministrul Sănătății din Italia, a anunțat, vineri, că a semnat un ordin conform căruia toți cetățenii care vin din România și Bulgaria trebuie să intre automat în carantină timp de 14 zile, odată ce ajung pe teritoriul Italiei. În Italia trăiește cea mai mare comunitate de români din afara granițelor, iar mulți dintre aceștia se află în acest moment în România, în vacanța de vară.
La auzul acestui anunț, fermierii italieni s-au revoltat. Ei spun că au nevoie de cel puțin 100.000 de muncitori, în condițiile în care cei mai mulți vin din România.