Guvernul de la Atena va începe, astăzi, la Frankfurt, discuţiile cu instituţiile care au creditat-o pentru reducerea datoriei sale la jumătate, respectiv cu circa 200 de miliarde de euro, informează AFP.
Ministerul grec de Finanţe, Evangelos Venizelos, a confirmat informaţia potrivit căreia încep, în această săptămână, discuţiile dintre Grecia şi creditorii săi privaţi pentru schimbul de obligaţiuni ce comportă o reducere a datoriei ţării sale, însă nu a precizat dacă gheaţa va fi spartă la Frankfurt, unde va avea loc Euro Finance Week, întâlnirea finanţelor europene ce are loc în fiecare an.
Venizelos a calificat, la finalul săptămânii trecute, "urgentă lansarea, oficială şi publică... nu mai târziu de luni sau marţi" a procedurii de ştergere parţială a datoriei Greciei deţinută de creditori privaţi.
Potrivit unui purtător de cuvânt al Institutului Internaţional de Finanţe (IIF), organizaţie care a condus în numele băncilor negocierile cu responsabilii europeni asupra planului de ajutorare a Greciei, Charles Dallara, şeful IIF, "se va întâlni cu lideri din sectorul financiar ce deţin titluri de stat greceşti".
Cum se va proceda
La summitul de la Bruxelles de la finalul lunii noiembrie s-a decis reducerea datoriei publice a Greciei la 120% din PIB în 2020 faţă de mai mult de 160% în prezent, ceea ce înseamnă o diminuare cu 200 de miliarde de euro.
Potrivit ziarului elen "Kathimerini", se va face schimb de obligaţiuni astfel: pentru fiecare obligaţiune deţinută de băncile private cu o valoare de 100 de euro, aceştia vor primi una care valorează 40, 35 sau 30 de euro valoare înscrisă, cu un cupon de 6% şi o plată în numerar proporţională cu data scadenţei obligaţiunii vechi. Cel puţin aceasta este varianta agreată de oficialii de la Atena. Datoria Greciei ar urma să se reducă astfel la jumătate.