Grecia: Calvarul de-abia începe

La o săptămână după ce țările Zonei Euro au aprobat acordul pentru datoria Greciei și la trei zile după remanierea guvernului Tsipras, Atena se află de-abia la începutul tratamentului menit să o salveze

● 20 iulie. Închise din 29 iunie, băncile grecești se deschid azi. Condițiile de retragere s-au mai relaxat, însă plafonul rămâne de 420 de euro pe săptămână. Tot azi intră în vigoare TVA-ul de 23% în alimentația publică și sunt anulate facilitățile pentru insulele grecești. De asemenea, Atena trebuie să restituie 3,5 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană (BCE), dar aceasta e o formalitate, dat fiind că a primit vineri un împrumut de urgență de 7,1 miliarde de euro.

● 22 iulie. După pachetul de reforme adoptat de Parlamentul de la Atena pe 15 iulie, miercuri urmează un alt pachet, în care se află și Codul de procedură civilă, care vizează accelerarea mecanismelor de justiție.

● 31 iulie. Agenția Moody’s va reevalua cotația Greciei. Acum, aceasta este Caa3, adică „faliment cu ceva speranțe de revenire”. ● 1 august. Grecia trebuie să achite 175 de milioane de euro către FMI.

● 7 și 14 august. Refinanțarea cu 1 miliard, respectiv 1,4 miliarde de euro, a bonurilor de tezaur emise de stat pe termen scurt, cu o durată de la 3 la 6 luni. De când este în criză, Grecia apelează la împrumuturi de la creditori, dar și la emiterea de obligații achiziționate de bănci

●20 august. 3,2 miliarde de euro, în obligații deținute de BCE, ajung la scadență. Grecia va mai trebui să plătească un alt miliard de euro în obligații de stat scadente, plus 182 de milioane de euro către FMI.

● 15 august - 1 septembrie. Ratificarea planului de salvare, după ce acesta va fi avizat de parlamentele europene. După vacanță. Discuții privind o eventuală tăiere a datoriei. FMI a condiționat de această măsură participarea sa la planul de salvare. De asemenea, președintele BCE a apreciat că necesitatea acesteia e „indiscutabilă”.