Gravidă plimbată cu copilul pe jumătate născut

Procedurile învechite şi neglijenţa medicilor au mutilat un copil, de la naştere: micuţa Miruna nu vede, nu aude şi nu se poate mişca. Georgeta şi Constantin Florea se pregăteau acum doi ani pentru naşterea primului lor copil. Totul s-a transformat într-un coşmar odată ce au ajuns în spital.

O tânără din Bucureşti, internată în Spitalul „Cantacuzino”, a fost trimisă de medici dintr-o clădire într-alta, chiar cu căteva minute înainte de a naste, după ce i se făcuse anestezie peridurală. Era istovită, ameţită, speriată, dar se pare că medicilor nu le-a păsat.

Intervenţia trebuia făcută într-o altă clădire, iar ei nu erau „responsabili cu transportul pacientei”, aşa că nu le-a păsat cum se va descurca tânăra până acolo, sub anestezie fiind.

Povestea Georgetei Florea, care, în urmă cu doi ani, a dat naştere prin cezariană unei fetiţe, după 24 de ore de travaliu, continuă azi şirul ororilor din spitale. Pentru că decizia de a fi operată a venit mult prea tărziu, copilul a suferit numeroase handicapuri.

Prea târziu pentru a sesiza Colegiul Medicilor

Deşi fetiţa are 2 ani, pare mult mai mică: nu poate mânca decât printr-un tub, nu vede şi nu aude. La atât timp de la naştere, doarme încă între părinţii ei, pentru că aceştia să intervină rapid ori de cate ori se îneacă. Copilul nu poate inghiţi şi oricand exista riscul sa se asfixieze cu saliva. Cazul seamana izbitor cu cel al micutului Sebastian.

„Fetita are un handicap sever, o intarziere psihomotorie. Cauzele sunt dificil de apreciat, mai ales ca nu am urmarit-o de la nastere”, ne-a spus Carmen Burloiu, medicul neurolog al fetitei.

Nestiind unde si cui sa se adreseze pentru a face reclamatii la timp si a afla ce s-a intamplat cu fetita lor, parintii au ramas inca nelamuriti. Mai ales ca toate analizele si ecografiile confirmau ca ar fi trebuit sa fie perfect sanatoasa.

Vinovatii de starea fetitei nu mai pot fi gasiti si nici trasi la raspundere. „Colegiul Medicilor nu mai poate face o ancheta pentru ca au trecut mai mult de sase luni de la fapte. Parintii pot apela la instanta”, spune Gheorghe Borcean, vicepresedintele Colegiului Medicilor din Romania.

„Parea ca merge bine”

Georgeta Florea a nascut-o pe Miruna in urma cu aproape doi ani, la Spitalul „Dr. I. Cantacuzino”. „Doctorul Ruxandra Dumitrescu, care m-a urmarit in timpul sarcinii, ne-a chemat la spital in ziua de 21 decembrie, ea fiind de garda atunci. La ora unu dupa-amiaza mi-a provocat nasterea, si la 11 seara a rupt membranele. Desi dimineata urmatoare la ora sapte m-am rugat de ea sa-mi faca cezariana, mi-a tot spus ca nu e cazul, ca voi naste normal. Mi-a mai spus si ca nu-i da voie directorul. Mi-au facut cezariana intr-un final dupa ora unu, pe 22 decembrie”, spune mama fetitei.

Desi recunoaste ca multiplele handicapuri ale fetitei sunt cauzate de travaliul prelungit, medicul Ruxandra Dumitrescu justifica cele 24 de ore prin faptul ca mama Mirunei parea o femeie rezistenta.

„Era o femeie normala, simpla, de la tara, parea ca merge bine. Aveam un fat mare, de 3,4 kilograme. Placenta era buna, pulsul bun”, ne-a declarat doctorul. Mama fetitei sustine, in schimb, ca nu i s-au facut nici ecografie, nici analize dupa internare.

„Cum isi puteau da seama cum era pozitionata fetita sau daca era totul in regula cu ea? Nici macar nu au monitorizat-o”, sustine mama fetitei.

S-a deplasat fara carucior

In afara travaliului prelungit, tatal fetitei, Constantin Florea, inculpa medicii pentru faptul ca i-au trimis sotia pe jos din sala de nasteri intr-o alta cladire.

Anesteziata si sustinuta doar de o asistenta, tanara a alunecat pe scara in drumul catre celalalt bloc operator. Capul copilului era deja iesit. Fosta conducere sustine ca este o procedura normala ca viitoarele mamici sa se deplaseze singure fara carucior. „Se foloseste carucior sau targa atunci cand e caz de urgenta majora si sangerare mare, femeie in stare de hipotensiune si nu se poate mobiliza singura”, spune doctorul Maura Popescu, directorul spitalului din acea vreme.

Potrivit doctorului Dumitrescu, in cazul tinerei care petrecuse o zi in travaliu nu era vorba despre o astfel de situatie. „Era bine fizic, cu tensiune buna, puls bun. Cu transportul nu era treaba mea, eu m-am dus sa pregatesc cealalta sala pentru operatie, pentru ca in cea in care se afla se facea deja o cezariana si mai dura o jumatate de ora. Nu mai puteam astepta atat”, isi reaminteste doctorul, care intarziase luarea deciziei de a face operatia.

REGULA

Travaliul trebuie monitorizat in permanenta O durata mai mare de 18 ore de travaliu poate fi riscanta, spun medicii ginecologi. Pot interveni infectii sau pot aparea hematoame. „O femeie poate sa stea in travaliu 24 de ore, dar doar daca starea ei si a copilului este monitorizata in permanenta. Medicul este cel care judeca evolutia travaliului”, spun surse medicale. In plus, o expulzie prelungita (momentul in care copilul a depasit bazinul si cauta sa iasa) are complicatii mult mai grave. „Daca sta in expulzie mai mult de 30, maximum 45 de minute, fara ca doctorul sa intervina, poate aparea o suferinta fetala serioasa”, sustin medicii.

Cei care vor sa o ajute pe Miruna pot dona in contul in lei: RO 34 RZBR 0000060007494389, Banca Raiffeisen, sucursala Doamna Ghica, deschis pe numele Georgeta Florea.