Grasimile sunt bune, dar cu masura

Grasimile sunt esentiale in organism: hranesc creierul si ajuta corpul sa fabrice hormoni importanti pentru o viata sexuala sanatoasa. Nu este cazul sa le excludeti total din dieta, ci sa invatati distinctia dintre grasimile „rele” si cele „bune”.

Daca grasimile „rele” se gasesc din abundenta in carne, oua, lapte, maioneza, margarina, pe cele „bune” le puteti asimila din masline, cereale, nuci, porumb, seminte de floarea-soarelui, susan, soia. In plus, nu uitati faptul ca grasimile adauga alimentelor o textura si o aroma placuta.

Creste apetitul sexual

Copiii au nevoie de grasimi pentru a creste si pentru a se dezvolta, iar adultii le pot folosi pentru a-si imbunatati activitatea sexuala.

Studiile arata ca barbatii care nu au suficiente grasimi in organism risca sa nu produca suficient testosteron, ceea ce poate duce la scaderea apetitului sexual si chiar la aparitia impotentei. De asemenea, femeile prea slabe, care nu consuma suficiente grasimi, pot sa nu produca sufiecent estrogen, hormon esential pentru fertilitate si reproducere.

„Totusi, acesti hormoni pot fi sintetizati usor in organism. Nu exista dieta care sa excluda total grasimile. Laptele, branza, uleiul de masline fac parte din aproape orice regim”, explica medicul nutritionist Eduard Adamescu de la Cabinetul Mosilor.

Gatiti la cuptor

Atat timp cat nu veti consuma grasimi in exces, nu veti castiga in greutate. Mai mult, puteti gati mancaruri delicioase si fara sa folositi foarte multa grasime. „Cel mai bine este sa renuntati la untura si sa folositi ulei, sa excludeti pe cat posibil prajelile, sa preparati mancarurile mai mult prin fierbere, la gratar sau la cuptor”, recomanda nutritionistul Eduard Adamescu.

Potrivit specialistului, grasimile trebuie sa reprezinte 25a-30a din necesarul caloric zilnic. „Aceste lipide ajung in organism fara sa constientizam, doar prin consumul de lapte, carne, uleiuri”, spune nutritionistul.

Atentie la calorii!

Grasimile furnizeaza de doua ori mai multe calorii decat proteinele (carne, oua, lapte) si carbohidratii (paine, paste), arata un studiu aparut in publicatia „Daily Mail”. Astfel, daca un gram de grasime contine 9 calorii, proteinele si carbohidratii au numai 4. Sfatul nutritionistilor este sa va orientati catre laptele degresat, carnea slaba si iaurturile slabe. De asemenea, fiti atenti la cantitati!

Asadar, daca aveti perioade in care mancati multe grasimi, nu uitati sa faceti sport. Fara sa consumati energie pentru a le arde, va veti ingrasa. Pentru o buna prelucrare a grasimilor, este bine sa adaugati in dieta in special vitaminele A, D, E si K.

DIFERENTE

Cum se deosebesc grasimile saturate de cele nesaturate?

Ca sa faceti alegeri corecte atunci cand mergeti la cumparaturi, ar fi util sa cunoasteti si diferenta intre grasimi. Exista grasimi saturate si nesaturate.

> Cele din prima categorie sunt solide la temperatura camerei si provin de obicei din produsele de origine animala (unt, margarina, branza, lapte). Studiile arata ca atunci cand sunt consumate in exces, creste riscul bolilor coronare.

> Grasimile nesaturate sunt lichide la temperatura camerei si provin din surse vegetale (masline, canepa, rapita, alune, floarea-soarelui, soia). Poti fi gasite insa si in uleiul de peste, sardine, macrou, somon, sardea.

> Grasimile nesaturate se impart si ele in doua categorii: monosaturate si polinesaturate si sunt o alternativa mai sanatoasa decat grasimile saturate. Totusi, si aici exista capcane: margarina contine grasimi polinesaturate, la fel si biscuitii ori prajiturile. Cum bine stiti, aceste produse nu sunt deloc sanatoase.

> Grasimile hidrogenate imbunatatesc gustul anumitor produse, dar din cauza procesului de productie prin care trec rezulta acele grasimi trans, extrem de nesanatoase. Acestea cresc considerabil riscul aparitiei bolilor de inima. Din nefericire, pe etichete nu este specificat niciodata daca un produs contine sau nu astfel de grasimi.