"Şorţul" de grăsime din abdomen favorizează răspândirea cancerului ovarian, arată un studiu recent al cercetătorilor americani.
Mai exact, celulele garse care se află în oment, un ţesut din zona abdomenului superior care susţine organele din apropiere, furnizează nutrienţii şi energia necesară unei creşteri rapide a tumorii, informează portalul Medical News Today. Autorul studiului, Ernst Lengye, profesor de obstetrică şi ginecologie la Univeristatea din Chicago, a explicat că ţesutul gras al omentului este foarte bogat în lipide care creează o rampă de lansare ideală şi oferă energie celulelor de cancer ovarian, ceea ce hrăneşte răspândirea acestei boli letale. Grăsimea, implicată şi în răspândirea altor tipuri de cancer În cazul celor mai multor femei, în momentul în care afecţiunea este diagnosticată, cancerul este deja răspândit în oment, iar aici tumorile devin mai mari decât cele originale, spun specialiştii. Responsabilă este FABP4, o proteină purtătoare de grăsime. Dacă acţiunea ei este blocată, transferul de nutrienţi din celulele grase în cele canceroase este redus substanţial şi, implicit, tumora creşte mult mai greu. Cercetătorii de la Univerisitatea din Chicago sugerează că metabolismul lipidic ar putea fi implicat şi în dezvoltarea altor tipuri de cancer unde exsită o sursă bogată de celulele grase, cum ar fi cancerul de sân, gastric sau de colon.