Granzii din Liga I au vândut mult şi au dat năvală la "reduceri"

Criza financiară le-a schimbat obiceiurile conducătorilor cu ambiţii la titlu. Forţele campionatului au cedat mulţi fotbalişti, indiferent de preţ, iar jucătorii liberi au fost cei mai vânaţi.

Toate candidatele la titlu în Liga I la fotbal se prezintă mai degrabă slăbite înaintea startului sezonului de primăvară, programat în weekendul viitor. Criza financiară s-a intersectat deloc fericit cu crizele de nervi şi de idei ale conducătorilor cluburilor, care mai degrabă au lucrat contra propriilor interese.

Liderul Oţelul, marea favorită la laurii de campioană, şi-a urmat strategia din anii trecuţi: a adus jucători necunoscuţi şi ieftini. Gălăţenii au procedat similar ca în anii trecuţi, iar efectele s-au văzut.

Cu excepţia grupării moldovene, niciuna dintre celelalte şase candidate la primul loc n-a arătat un plan coerent.

În linii mari, şefii au urmărit două ţeluri precise: să scape de fotbaliştii cu salarii mari şi să vândă orice jucător care a avut ofertă, neţinând cont de faptul că tranzacţia ar putea afecta performanţele sportive.

Din Liga I au dispărut nume importante, precum Bogdan Stancu, Lacina Traore, Juan Culio şi Andrei Cristea.

Spre deosebire de alţi ani, când grupările cu oarece pretenţii renunţau mai greu la fotbaliştii importanţi în numele unor ipotetice obiective de performanţă, acum nu s-a refuzat nicio propunere consistentă.

Echipa din Gruia a vândut de 6,7 milioane de euro

În schimb, şefii nu s-au mai zbătut prea tare să caute "plombe" costisitoare, deşi au pretenţii de mărire.

La capitolul achiziţii, cluburile au lucrat la unison, după un simplu criteriu: cât mai ieftin. Diferenţa dintre exporturi şi importuri confirmă din plin temerile patronilor de a mai investi. Campioana CFR Cluj a scos din vânzări 6,7 milioane de euro, dar n-a reinvestit decât 300.000 de euro pentru a se întări.

Liberi să vină în Ghencea

Conducerea Stelei a demonstrat încă o dată că în Ghencea domneşte debandada şi că totul depinde de toanele patronului Gigi Becali. "Roş-albaştrii" au renunţat la cei mai buni atacanţi, Bogdan Stancu şi Pantelis Kapetanos, dar s-au întărit acolo unde erau cel mai bine acoperiţi, în zona fundaşilor centrali.

"Militarii" l-au adus pe bulgarul Valentin Iliev, deşi mai aveau încă patru oameni pentru doar două locuri de fundaşi centrali. Cu toate că s-a bătut cu pumnii în piept că va face investiţii masive, Gigi Becali a luat patru fotbalişti, toţi fiind aduşi gratis!

5 milioane de euro a plătit Galatasaray pentru Bogdan Stancu, "Motanul" fiind primul în topul vânzărilor din Liga I efectuate în această iarnă

MARFA ŞI BANII

Tranzacţiile efectuate de candidatele la titlu în această iarnă

LOVITURA IERNII

Campioana CFR Cluj a reuşit cel mai important transfer din această pauză competiţională, luându-l fără bani pe atacantul grec Pantelis Kapetanos, lăsat liber de Steaua

Steaua are cea mai stufoasă organigramă administrativă, din care face parte şi Mihai Stoica, omul care s-a autotintitulat "cel mai bun manager din fotbalul românesc", dar s-a făcut de râs cu o gafă de proporţii. Grecul Pantelis Kapetanos (foto) a fost dat afară pe uşa din dos de gruparea din Ghencea fiindcă avea un salariu prea mare (240.000 de euro pe an), deşi a dovedit cu vârf şi îndesat că-şi merita banii, marcând 32 de goluri în doi ani şi jumătate petrecuţi în tricoul "roş-albaştrilor".

Conducătorii campioanei CFR Cluj au profitat imediat de imensa eroare a steliştilor şi l-au convins pe atacantul elen să se alăture trupei din Gruia.

"Kape" a arătat că nu şi-a pierdut deloc din calităţile care l-au ajutat să prindă lotul Greciei la ultima Cupă Mondială, înscriind de la primul amical în echipamentul "vişiniiilor", sâmbătă, cu FC Bihor (5-0).

CFR i-a mai dat o lovitură sub centură lui Mihai Stoica, după ce l-au convins şi pe Vasile Maftei, favoritul managerului, să aleagă Clujul.

CAPITALA BATE PASUL PE LOC

Steaua, Dinamo şi Rapid au adus fie "boşorogi", fie necunoscuţi

Echipele din Bucureşti, care n-au mai pus mâna pe titlu de trei ani, sunt în continuare în derută. "Granzii" s-au întrecut în erori şi au făcut tranzacţii de neînţeles.

STEAUA. "Roş-albaştrii" par, cel puţin după îndârjirea care reiese din declaraţiile patronului, foarte decişi să revină în lupta pentru lauri, deşi ocupă doar locul 7, iar distanţa faţă de lider este de 10 puncte.

Anul trecut, când n-aveau nici numeric jucători pentru a acoperi axul central al apărării, cei din Ghencea i-au adus pe comicii Parpas, Jelev şi Tall. Acum, când situaţia s-a schimbat radical, apărarea fiind bine garnisită, principala ţintă a "militarilor" a fost un fundaş central.

Bulgarul Valentin Iliev (foto) a semnat cu Steaua după ce a devenit liber de contract fiindcă Universitatea Craiova nu i-a achitat toate restanţele. Bucureştenii l-au readus şi pe portarul Răzvan Stanca, dar în atac, acolo unde sunt acum marile probleme, s-a aplicat tactica folosită anul trecut pentru fundaşi. A fost adus "comicul vestit" Lucian Burdujan şi se mai vehiculează două nume fără rezonanţă: brazilianul Maicon şi iranianul Karim Ansarifard. Toate speranţele stau acum în execuţiile lui Nicolae Dică, revenit în Ghencea.

DINAMO. "Câinii" şi-au scos pe tarabă toată marfa. Teoretic, şefii din Ştefan cel Mare au vrut să scape de petrecăreţii din lot, dar s-a trezit că a "comercializat" cam tot.

Au plecat la grămadă şi cheflii, precum N’Doye şi Adrian Cristea, dar şi oameni de bază, ca Andrei Cristea şi Marius Niculae (foto).

În "Groapă" au venit doar trei jucători cu experienţă - V. Munteanu, B. Pătraşcu şi Mehmodovici - şi mulţi tineri.

"Roş-albii" au făcut şi cea mai scumpă achiziţie din toată Liga I, albanezul Elis Bakaj a fost cumpărat pe 400.000 de euro, dar este greu de crezut că Dinamo se va putea lăuda prea curând că are echipă.

RAPID. În Giuleşti se resimte din plin "ariciul" de la buzunarul lui George Copos. "Feroviarii" sau chinuit o iarnă întreagă în zadar să-i convingă pe Costin Lazăr şi pe Vladimir Bozovici să-şi prelungească angajamentele.

Au fost achiziţionaţi doi jucători liberi, Pancu (foto) şi Olberdam, şi unul pe o sumă modică în comparaţie cu obiectivele echipei: Vidanov - pe 300.000 de euro.

În Giuleşti există şi o situaţie care poate provoca iarăşi o implozie de proporţii: scandalul nesfârşit dintre portarii Coman şi Bornescu. Primul a fost contestat de fani şi la amicalul de sâmbătă.

PĂREREA LOR

"Sunt bucuros că a venit Pătraşcu. Îi doresc ca finalul carierei să-i aducă un trofeu sau mai multe, pentru că la 32 de ani nu e bătrân. Vrem să facem un melanj între tineri şi bătrâni şi să luăm un trofeu.“, IOAN ANDONE, antrenor la Dinamo

"O să luăm un atacant, dar nu neapărat, pentru că avem patru. Nu cheltuim mulţi bani. Cheltuiala mare o facem din vară, când luăm totul de la început. Zic şi eu că luăm titlul, că nu mă doare gura!“, GIGI BECALI, patron la Steaua

FĂRĂ MULTE PERSPECTIVE

Timişoara şi Vaslui, eternii "iepuri"

FC Timişoara este, conform clasamentului, cea mai periculoasă urmăritoare a liderului Oţelul, fiind una dintre cele şapte formaţii neînvinse în campionatele din Europa.

Experienţa trecutului arată însă că, sub conducerea lui Marian Iancu, bănăţenii au copiat de la "granzi" doar apetitul pentru scandal, nu şi "foamea" de trofee. Bănăţenii l-au readus pe antrenorul ceh Duşan Uhrin junior, iar cel mai important fotbalist achiziţionat este ex-stelistul Sorin Ghionea, un veteran.

FC Vaslui face parte din grupul fruntaşelor, dar are multe bătăi de cap. Moldovenii n-au putut face achiziţii din pricina unei restricţii la transferuri dictată de FIFA. "Galben-verzii" au pierdut nume cu greutate, printre care trei atacanţi: Pancu, Burdujan şi Gerlem.