Granturi UE pentru companiile din Republica Moldova

Uniunea Europeana. Sursa foto: Unsplash

Companiile din Republica Moldova primesc bani de la Uniunea Europeană pentru a-și dezvolta afacerile, în încercarea de a atinge convergența cu economiile din UE.

Bani de la UE pentru antreprenorii din Republica Moldova

Astfel, deși Republica Moldova abia a pornit pe drumul aderării la UE, 35 de companii au primit granturi de la Uniunea Europeană. Valoare totală a acestor sume date companiilor din Republica Moldova este de 14,2 milioane de lei.

Oamenii de afaceri moldoveni pot să folosească acești bani primiți de la Uniunea Europeană pentru a își dezvolta afacerile din domenii precum agricultură, apicultură, procesarea laptelui, producția de mobilă și servicii medicale. Banii pot fi accesați de orice antreprenor din Republica Moldova, indiferent de zona în care are sediul.

Și Guvernul dă bani pentru companiile mici

De asemena, guvernul Republicii Moldova va sprijini financiar alte 22 de întreprinderi mici, potrivit ministrului Economiei, Dumitru Alaiba.

„Sprijinul pentru dezvoltarea afacerilor mici este una dintre prioritățile asistenței Uniunii Europene pentru Republica Moldova. Un antreprenor de succes este un vizionar, curajos, creativ, dar și responsabil. Un antreprenor de succes are un impact puternic asupra dezvoltării comunitățile în care își desfășoară activitatea, afectează calitatea vieții oamenilor din aceste comunități”, a declarat Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mažeiks.

Jānis Mažeiks. Sursa foto: eeas.europa.eu

Iar Dumitru Alaiba a spus: „Acum am oferit sprijin financiar pentru 59 de antreprenori din țara noastră”. „Împreună cu ambasadorul UE în Moldova, Janis Mažeiks, am semnat acorduri privind acordarea de granturi în valoare totală de 24,6 milioane lei”, a mai scris Alaiba pe Facebook.

Locuri de muncă și salarii bune în Republica Moldova, obiectivul ministrului

„Afacerile dezvoltate cu ajutorul acestor granturi vor genera locuri de muncă și vor oferi salarii mai bune, aici, acasă. Asta înseamnă familii care vor rămâne în Republica Moldova și care vor contribui la dezvoltarea comunităților din care fac parte. Doar în ultimul an, peste 1500 de antreprenori au fost susținuți prin diferite programe ale ODA. Și acesta e doar începutul. Pentru noi este foarte important ca antreprenorii să știe că Guvernul le este alături”, a adăugat ministrul.

El a mai spus că, dintre cei 59 de antreprenori, 35 vor primi granturi de la UE, 22 de la Guvernul Republicii Moldova și 2 de la Banca Mondială.

Vicepremierul Dumitru Alaiba/Sursa foto: facebook.com/dumitru.alaiba

Dumitru Alaiba a mai precizat că cele mai mari investiții sunt în sectorul industrial - aproximativ 50%, în timp ce 30% dintre antreprenori vor investi în dezvoltarea serviciilor, iar ceilalți 20% lucrează în agricultură. „Încurajăm antreprenorii să inoveze, să-și extindă afacerile și să creeze produse și servicii care pot concura pe piața europeană. Și am demonstrat în mod repetat că putem face acest lucru. Împreună, putem transforma Republica Moldova într-o țară prosperă și modernă în care fiecare antreprenor își poate realiza visul”, a încheiat Alaiba.