Granturi de până la 1 mil de dolari pentru fermierii din Republica Moldova. Cine poate aplica la program

Sursa foto: Bizoon | Dreamstime.com

Fermierii din Republica Moldova pot obține granturi de până la 1 milion de dolari pentru dezvoltarea afacerilor. Aceștia pot depune dosarele pentru cel de-al treilea apel din cadrul programului „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură” (AGGRI).

Inițiativa este destinată fermelor specializate în creșterea bovinelor, ovinelor și caprinelor pentru producția de lapte, carne și activități mixte. Valoarea maximă a unui grant poate ajunge la 1 milion de dolari. Suma nu poate să depășească 50% din valoarea investiției eligibile.

Cum pot fi utilizați banii

Banii pot fi utilizați pentru construcția și modernizarea exploatațiilor zootehnice, dotarea acestora cu utilaje și echipamente tehnologice performante, precum și pentru dezvoltarea infrastructurii de procesare a laptelui și cărnii.

De asemenea, sunt eligibile investițiile în infrastructura tehnologică necesară, inclusiv în sisteme de alimentare cu energie și apă.

Fermă de vaci. Sursa foto: dreamstime.com

Pentru a beneficia de granturi, solicitanții trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Aceștia trebuie să fie fermieri individuali sau grupuri de producători, înregistrați și activi pe teritoriul Republicii Moldova. Excepție fac municipiile Chișinău și Bălți.

La fel, beneficiarii trebuie să fie deținători legali ai bunurilor implicate în investiție. Fermierii urmează să prezinte un plan de afaceri viabil pe o perioadă de cinci ani. Totodată, aceștia urmează să demonstreze existența unei cofinanțări de minimum 50% din valoarea investiției eligibile.

Dosarele pot fi depuse până la 4 aprilie 2025 la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, corespunzător regiunii în care fermierul își desfășoară activitatea.

Producția de brânzeturi și cea de lapte, în creștere

Producția de brânzeturi moldovenești este în creștere în anul 2024. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) anunță o valoare de 106% pentru lunile ianuarie - octombrie a anului curent.

Produse lactate. Sursa foto: Dreamstime.com

Potrivit instituției, a fost înregistrată producția a 7 570 de tone de brânză, în comparație cu același interval din 2023, când s-au produs 7 164,5 tone. Cifrele se referă la producția totală de brânză de vaci, oi și capre.

De asemenea, producția de lapte în fermele autorizate a atins circa 50 mii de tone în acest an, comparativ cu 42 200 de tone în anul 2023 și 36 900 de tone în anul 2022.

MAIA a subliniat că „aceste rezultate au fost obținute inclusiv datorită politicilor sectoriale, un factor important fiind intervenția statului prin acordarea subvențiilor și plăților directe în sector”.