Granițele României „asaltate” de balcanici. Cozile kilometrice pun la grea încercare răbdarea șoferilor

Așa cum era de așteptat, la sfârșitul lunii august, în fiecare an se formează cozi kilometrice la granița româno-bulgară.

Potrivit Poliției de Frontieră, motivul este că foarte multe persoane care lucrează în țările ociicentale se întorc după ce și-au petrecut vacanța acasă. În afară de acest lucru un alt motiv pentru care șoferii de TIR, de exemplu , aleg dă tranziteze România este că statul român nu percepe test PCR în condițiile pandemiei de coronavirus.

Borislav Dermendzhiev, șofer de tir: „Trec pe aici pentru că România nu cere teste PCR negative la intrare.”

Așadar, la podul dinspre Calafat spre Vidin se formează cozi kilometrice.

Anatoly Anatoliev: Pentru că trecerea prin Kalotina, din Serbia, este un dezastru. Mulți șoferi turci se întorc în Germania la muncă sau pentru școala copiilor. Pe aici trecem în 10 minute, în timp ce pe la sârbi așteptăm ore.”

Numai că, șoferii de camioane mai susțin că trecerea este foarte anevoioasă și din cauza părții românești, care „s-ar mișca prea încet”, probabil din cauza lipsei de personal.

Gancho Marinov, șofer de tir: „Stăm aici, la 2 kilometri de granițe, de peste 2 ore. Și mai avem de stat vreo 2 ore. Și uite așa pierdem o zi de muncă. Problema e în partea românească. Abia se mișcă cu cântarul...”

La nivelul întregii țări, la toate punctele de trecere a frontierei se întâmplă cam acelați lucru.

„În data 23.08.2020, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control aproximativ 95.700 persoane, cetățeni români și străini, cu peste 28.100 mijloace de transport (dintre care 6.900 automarfare). Pe sensul de intrare au fost aproximativ 44.300 persoane cu 13.000 mijloace de transport, iar pe cel de ieşire 51.400 persoane cu 15.100 mijloace de transport.

Frontiera cu Ungaria, prin cele 11 puncte de trecere, a fost tranzitată de aproximativ 33.300 de persoane şi 13.000 de mijloace de transport (1.800 automarfare), din care pe sensul de intrare în ţară au fost aproximativ 12.000 de persoane cu 4.700 mijloace de transport.

Poliția de frontiera lucrează la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere, în prezent traficul derulându-se cu operativitate fără a se înregistra timpi de aşteptare. În continuare recomandăm participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor deschise traficului internaţional, astfel încât să evităm apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției de Frontieră, potrivit stirileprotv.ro