Grădiniţele din Ialomiţa, focare de scarlatină

Un copil de 6 ani a ajuns duminică la spital, după ce s-a îmbolnăvit la grădiniţă. Este al 17-lea caz din ultimele patru luni.

Un băiat în vârstă de 6 ani, din Slobozia, a fost internat duminică la Institutul „Matei Balş“, din Bucureşti, după ce a fost diagnosticat cu scarlatină. Este al 17-lea caz înregistrat anul acesta în judeţul Ialomiţa, cei mai expuşi riscului de îmbolnăvire fiind copiii de la grădiniţe. În tot acest timp, autorităţile sanitare par depăşite de situaţie.

„În fiecare an apar, nu avem cum să le eliminăm, sperăm doar ca numărul lor să fie cât mai mic“, susţin reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Ialomiţa. Deşi primul caz de scarlatină a apărut la începutul anului, autorităţile par să se învârtă în jurul cozii deoarece au tot apărut cazuri noi, în special la Grădiniţa cu program prelungit numărul 2 din Slobozia. Boala îi afectează cu precădere pe micuţii cu vârste sub 7 ani şi evoluează rapid de la vărsături şi febră până la erupţii de pete roşii pe toată suprafaţa corpului.

Băieţelul internat duminică la Bucureşti a mers doar trei zile la grădiniţă înainte de a se îmbolnăvi cu stafilococul ce declanşează scarlatina. Măsurile ce se impun după confirmarea unui asemenea caz sunt clare: izolare, dezinfecţie în comunitatea unde a fost copilul, analiza rapidă a tuturor persoanelor ce au intrat în contact cu bolnavul. Aşa sună teoria, căci în practică lucrurile se mişcă nejustificat de lent. „Probabil vom fi informaţi după-amiază“ Astfel, deşi ASP Ialomiţa a fost alertată de Spitalul Judeţean încă de duminică după-amiază, vestea nu ajunsese luni dimineaţă la Grădiniţa nr. 2. „Nouă nu ne-a spus nimeni că este scarlatină, nu am primit informaţii pe tema asta“, spune Adriana Stan, doctorul instituţiei.

Asistentele care trebuie să consulte obligatoriu, în fiecare dimineaţă, copiii aduşi la grădiniţă au găsit rapid o explicaţie. „A fost duminică şi lumea a fost liberă, luni programul începe la ora 8.00, probabil până după-amiază vom fi informaţi“, au declarat cadrele medicale.

În consecinţă, părinţii şi-au lăsat micuţii la grădiniţă fără să bănuiască vreo clipă riscul la care-şi expun odraslele. „Sunt inconştienţi când ascund aceste cazuri. Nu se gândesc că pot nenoroci pe viaţă nişte copii. Se gândesc doar cum să facă să nu se afle că la grădiniţa lor este scarlatină“, spuneau revoltaţi câţiva părinţi. „A luat virusul de pe stradă“ Cu toate acestea, măsurile ce trebuiau luate rapid pentru identificarea sursei îmbolnăvirii nu păreau a fi o prioritate pentru conducerea grădiniţei. „Copilul s-a îmbolnăvit în altă parte, nu la noi în grădiniţă. A luat virusul de pe stradă. Nu avem ce să discutăm, duceţi-vă la inspectoratul şcolar!“, a răspuns directoarea Georgeta Tudor la întrebarea de ce nu au fost alertaţi părinţii de ultimul caz de scarlatină apărut în grădiniţa pe care o conduce.

La fel de liniştită s-a arătat şi Mihaela Dumitrescu, directorul ASP Ialomiţa. „Se vor lua măsurile necesare, o echipă de la noi s-a deplasat şi la Grădiniţa nr. 2, dar mai întâi a mers la o altă grădiniţă, unde a mai apărut o fetiţă suspectă de scarlatină“, a spus şefa ASP Ialomiţa.