Grădiniţă plină ochi, caut educatoare

Edilii au planuri de construire de noi clase, însă sistemul educaţional nu poate ţine pasul: tot mai multe cadre didactice renunţă la meserie.

Grădiniţele bucureştene sunt înţesate de copii, dar sărace în educatoare. În aproape toate sectoarele Capitalei există un deficit de educatoare, iar acolo unde numărul lor este aproape suficient, planurile de construcţie de noi grădiniţe ale edililor se cramponează de lipsa de personal.

În toamna anului trecut, Inspectoratul Şcolar al Capitalei a aprobat su plimentarea locurilor din grădiniţe cu încă 540, rezolvând astfel, parţial, problema ce rerilor venite din partea părinţilor. În urma examenului de titularizare de anul trecut, din cele 750 de locuri scoase la titularizare au fost ocupate numai 200. Celelalte le-au revenit educatoarelor pensionare sau celor cu normă dublă.

Numărul mare de copii şi cel mic de edu ca toare au dus la supraaglomerarea grupelor din majoritatea grădiniţelor. La o grădiniţă din sectorul 5, educatoarele nu pot avea singure grijă de cei peste 25 de copii, părinţii plătind şi o îngrijitoare pentru a sta la clasă. „Lunar, fiecare părinte achită o taxă de 25 de lei, salariul în grijitoarei ajungând astfel să fie mai mare decât al educatoarei“, povesteşte un părinte.

Pasiunea ta şi banii altora

Educatoarele tinere folosesc grădiniţa drept o rampă de lansare şi lasă locul celor în drept legal să-l părăsească: pensionarelor care rămân „în slujba copilului“ de dragul meseriei sau de frica singurătăţii.

Dacă întrebi o educatoare cu experienţă de ce a rămas ani buni „a doua mamă“, va răspunde inevitabil: „Pentru că iubesc copiii“. Mihaela Todor este edu catoare de 34 de ani şi nu are un alt răspuns. „De la asta porneşte totul, de la dra gostea pentru copil. La mine nu se pune problema că am rezistat în sistem, pur şi simplu nu m-am văzut făcând altceva“, spune Todor.

Pe lângă pasiune, o educatoare mai are nevoie de o familie care să o sprijine; şi nu doar moral, pentru că meseria de edu ca tor nu a fost niciodată una bănoasă. „Nu cred că poţi face meseria asta dacă ai probleme în familie, dacă eşti divorţat, nu-ţi ajung banii sau ai tot soiul de necazuri. Le faci rău copiilor!“, spune femeia.

Cu satisfacţii, educatoarea ar putea umple zile la rând vorbind. Regrete nu are. Mai puţin unul: „Că nu am scris o carte despre perlele copiilor de 3, 4 sau 5 ani. Sunt absolut delicioase“, spune femeia, aducându-şi aminte, la repezeală, cum încerca să-l înveţe pe Ştefănuţ o poezie despre săniuş şi cum la versul „Ai o sănioară?“, acesta răspundea învariabil „Da!“. Satisfacţie şi mai mare este atunci când, la întrunirile dintre educatori şi învăţători, cineva întreabă cine este Mihaela Todor şi apoi o felicită pentru cunoştinţele pe care le au preşcolarii ei.

Educatoare la 73 de ani

Despre frumuseţea meseriei povesteşte şi Elena Constantin care, la 73 de ani, petrece zilnic câte cinci ore cu grupa mică şi cea mijlocie a Grădiniţei nr. 170. Este educator calificat suplinitor, pentru că „educatoarele tinere şi calificate nu stau pe salariu mic, şi atunci rămân ciurucurile, fete care nu au făcut decât un liceu pedagogic, prin cine ştie ce comună, şi care rămân pentru că nu au altă sursă de venit“, spune Constantin.

Migraţia tinerelor spre ţări străine sau alte meserii este confirmată şi de Conona Petrescu, inspector şcolar în sec torul 6. „Salariile sunt foarte mici, iar stresul este enorm. După cinci ore, având grijă de un număr dublu de copii decât este prevăzut de lege, nu mai eşti bun de nimic. Şi totul pentru 6,5 milioane de lei pe lună“, explică inspectorul.

CRIZĂ

Pensionarele educă tânăra generaţie în toate sectoarele

În teren, cea mai gravă situaţie este în sectorul 2, unde funcţionează un număr de 40 de grădiniţe, la care sunt angajate 594 de educatoare. Dintre acestea, 18 sunt pensionare şi 95 sunt titulare care cumulează câte două norme. Anul acesta vor fi date în folosinţă încă şapte unităţi noi de învăţământ preşcolar, pentru care vor mai trebui angajate 53 de educatoare. În sectorul 3 există 25 de grădiniţe cu 289 de educatoare. 85 de posturi sunt libere, iar două grădiniţe urmează să fie deschise şi va fi nevoie de încă 84 de educatoare. Sectorul 6 are, în cele 28 de grădiniţe, 120 de educatoare, dintre care 30 sunt pensionare. Sectorul 1 spune că cele 450 de cadre didactice sunt suficiente în cele 28 de grădiniţe. Edilii au în plan, însă, extinderea a 18 grădiniţe, pentru a obţine un număr de 1.980 de locuri. „Vom face toate demersurile pentru ca, în momentul finalizării investiţiilor aflate în plan, să avem personalul asigurat“, spun reprezentanţii instituţiei conduse de Chiliman. Aproape la fel de bine, cel puţin la nivel declarativ, stă şi sectorul 4, care are 26 de grădiniţe şi un număr de 403 educatoare. Deficit de personal nu există decât la două grădiniţe.