Grădiniţa din inima Bisericii

În pofida legendelor urbane, Biserica face multe pentru semenii săi. Preotul Mihai Spătărelu, parohul Bisericii Pitar Moşu, construieşte în curtea lăcaşului de cult o grădiniţă pentru copii.

Biserica parohiei Pitar Moşu se află aşezată în plin centrul Bucureştilor, pe strada Dionisie Lupu, nr. 45, în zona cuprinsă între Bulevardul Magheru si Grădina Icoanei.

Lăcaşul a fost construit în anul 1795, în vremea lui Alexandru Moruzi Voievod, a cărui familie se trăgea din ţinuturi pontice mai îndepărtate, din apropierea Trapezuntului şi a mânăstirii Sumela, închinată şi ea Maicii Domnului. Dionisie Eclesiarhul arată că domnitorul fanariot a zidit o biserică şi o bolniţă când s-a întâmplat o mare molimă de ciumă, la 1795. A rezistat la marele cutremur din 1940 Biserica are formă de cruce şi este din cărămidă, cu ziduri groase de aproximativ 80 de cm, cu un pridvor închis cu vitralii, turlele fiind una principală, cu bolta Pantocratorului, şi o alta clopotniţă, deasupra tindei de construcţie nouă, adăugată probabil după consolidarea din 1898.

Pisania veche a bisericii nu s-a păstrat, iar cea nouă, de la 1898, aşezată deasupra uşii, consemnează înnoirea ei: "Această sfântă biserică s-a clădit în anul 1795 sub domnia lui Alexandru Moruzi Constantin Voevod şi s-a refăcut în anul 1898 sub domnia M. S. Regelui Carol I, în timpul arhipăstoririi P.S. Iosif Gheorghian, fiind ca preşedinte de miniştri D.A.Sturza şi primar al capitalei C.F.Robescu. Refacerea acestui sfânt lăcaş s-a executat după neobosita stăruinţă a epitropilor Alexandru Antimescu, preotul Bocancea Alexandru şi Ion St. Brăteanu, după planul şi conducerea arhitectului Ştefan Ciocîrlan, de către Gheorghe Ştefănescu ca antreprenor. Pictura s-a executat de Fritz Elsner, pictor".

Această refacere a făcut ca biserica să reziste marelui cutremur din noiembrie 1940, adaugându-se numai unele reparaţii, în anii 1940-1941. 120 de sfinţi şi icoana de la Sfântul Munte

În pridvor, deasupra bolţii şi arcadelor, pe o suprafaţă de 20-25 de metri pătraţi se mai păstrează vechea pictură, în fresco, singura care a scăpat neatinsă de reparaţia de la 1898. Nu se cunoaşte numele pictorului care a făcut-o. Între anii 1964-1966, pictura bisericii s-a completat şi restaurat de către părintele Sofian Boghiu, Olga Greceanu şi Mihai Moroşanu, care au sporit elementul aghiografic, ajungându-se la 120 de sfinţi, de la numai 12 în 1795. Bisericile nu trăiesc numai din clădiri

O icoană cu mare valoare artistică şi istorică este icoana Maicii Domnului Vasilissa, provenind de la Sf. Munte, pictată în secolul al XVIII -lea de către arhiereul pictor Kiril Cervenul. O altă icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost dată cu porunca arhierească, încă din veacul al XIX-lea, bisericii Olari. Cea mai mare parte din cartea veche de cult a fost predată pentru conservare şi se află la biserica Stavropoleos. Dar bisericile nu trăiesc numai din clădiri, din ziduri, ci în prezent, prin comunitatea lor.

În fiecare miercuri, după-amiază, au loc în biserică dialoguri cu tinerii. Biserica dispune de o mică bibliotecă ce îi deserveşte pe toţi cei interesaţi de literatură teologică sau de periodicele bisericeşti. Pe urmele trecutului

Sub conducerea preotului paroh Mihai Spătărelu, între anii 2000-2009 au avut loc lucrări de consolidare. Au fost acoperite astfel urmele nefaste ale cutremurului din martie 1977, care au afectat îndeosebi partea superioară a bisericii. Acum, maestrul Ionică Grigorescu restaurează picturile marilor artişti şi a pictorului rămas anonim de la 1795. El pictează şi exteriorul bisericii cu 24 de scene din imnul acatist al Maicii Domnului.

PENTRU VIITOR

Lucrări în vreme de criză Preotul Mihai Spătărelu spune că lucrările de pictură vor fi finalizate la sfârşitul acestui an sau în prima jumătate a anului viitor, iar parohia a primit binecuvântarea Patriarhului Daniel pentru construirea unei grădiniţe de copii în curtea Bisericii. "Este dorinţa noastră de a consolida spiritual următoarea generaţie. Aceasta în vreme de criză economică şi de criză a locurilor în grădiniţe", ne-a explicat părintele Spătărelu.

Astfel, conform proiectului, se propune amenajarea incintei actuale cu funcţiuni cultural-sociale, adică grădiniţă, bibliotecă, anexe diverse. Extinderea prin mansardare a casei parohiale nr.1 (C2), supraetajarea în regim p+1 a casei parohiale nr.2 (C3) şi construirea, după demontarea construcţiei provizorii C4-C5, a unui corp de clădire p+2, care va oferi posibilitatea implantării acestor funcţiuni, precum şi ocazia tratării în mod unitar a faţadei întregului front construit astfel rezultat. "Este dorinţa noastră de a consolida spiritual următoarea generaţie. Asta în vreme de criză.“ MIHAI SPĂTĂRELU, parohul Bisericii Pitar Moşu Pentru cei care doresc să facă sponsorizări, contul Parohiei este: PAROHIA PITAR MOŞU’ Cont BRD Calderon, Cod Iban RO07BRDE410SV21855714100, Cod fiscal 12254428