Gospodinele îşi pot condimenta ciorbele cu mărar sau cimbru cultivat la bloc.
Familia Mărgărit, din localitatea Măgura (judeţul Buzău), are verdeţuri pe tot parcursul anului, chiar şi iarna. Mai mult, a dezvoltat şi o afacere în jurul acestei activităţi: seamănă răsaduri pe care le vinde. Horticultorul Ana Mărgărit spune că locul ideal pentru plasarea jardinierelor sau a ghivecelor pe timp de iarnă este balconul închis şi izolat, dar pervazul geamurilor este, de asemenea, indicat, deoarece este deopotrivă luminos şi călduros.
Pentru a avea mirodenii verzi pe tot parcursul anului, horticultorul oferă câteva sfaturi, care ţin de pământul folosit, plantarea şi întreţinerea acestor plante.
Pământul: adăugaţi nisip!
În primul rând, vasul folosit (ghiveci, jardinieră sau lădiţă din lemn) trebuie găurit, pentru a asigura scurgerea. Pentru ca rădăcinile plantelor să se extindă în voie, vasul trebuie să aibă o adâncime de 15-20 centrimetri. Înainte de a pune pământul în vas, aşterneţi un strat de nisip de un centimetru pe fundul acestuia. Pământul din florării este cel potrivit, dar e de recomandat să-l amestecaţi cu nisip.
Zece kilograme de pământ, de exemplu, le veţi combina cu unul de nisip. Pământul de pădure este recomandat de mulţi, dar este destul de sărac. Cei care nu vor să dea bani pe cel la pungă pot realiza un amestec din pământ de pădure, gunoi de cal sau vite, pământ de ţelină (de pe pârloagă) şi nisip. Stratul de pământ trebuie să fie cu aproximativ doi centimetri sub buza vasului.
Semănarea: tasaţi pământul!
Se acoperă seminţele (excepţie face maghiranul, ale cărui seminţe se lasă neacoperite) cu un strat subţire de pământ (circa 1 centimetru). Apoi se tasează din nou, dar uniform şi încet. În fine, pământul se udă uniform, prin pulverizare.
Întreţinere: alegeţi un loc luminos!
În două-trei săptămâni, aceste plante aromatice ajung la maturitate şi pot fi recoltate.