Grăbiţi-vă să vă faceţi pensia!

Cei care nu optează vor fi distribuiţi de un computer. Ultima zi în care poate fi semnat actul de adeziune este 17 ianuarie.

Angajaţii care nu au împlinit încă vârsta de 35 de ani până la data de 1 ianuarie a.c. trebuie să opteze pentru unul din cele 18 fonduri de pensii autorizate pe Pilonul II până pe 17 ianuarie a.c., inclusiv în această zi. În plus, cei care nu au împlinit până la începutul acestui an vârsta 45 de ani pot opta pentru unul dintre fondurile de pensii.

Până la finele acestui an, aproximativ 3,2 milioane de români şi-au ales fondul de pensii autorizat pe Pilonul II care urmează să le administreze contribuţiile. Numă- rul total al românilor care pot adera la unul dintre fondurile de pensii autorizate pe Pilonul II a fost estimat între 3,5 milioane şi 4 milioane de persoane. Cei care nu au optat încă pentru un fond de pensii se grăbesc să o facă. Angajaţii cu vârste de până la 35 de ani care nu vor opta pentru un fond de pensii vor fi repartizaţi aleatoriu de către un sistem informatic. Fondurile autorizate vor primi astfel de clienţi în funcţie de cota de piaţă pe care au câştigat-o în cele patru luni de campanie de aderare. Numărul celor care vor fi distribuiţi aleatoriu va fi de circa 5% din total, ne-a declarat preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea. El estimează că, după distribuirea aleatorie a celor care nu şi-au exprimat opţiunea, numărul participanţilor la fondurile de pe Pilonul II va ajunge la circa 3,5 milioane de persoane. ING: partea leului ING Fond de Pensii a adunat peste un milion de adeziuni până la finele acestui an. După ce a atins cifra de un milion de clienţi, care reprezenta şi ţinta pe care şi-o propusese, administratorul şi-a asumat un obiectiv şi mai ambiţios: 1,3 milioane de clienţi. Numărul final de clienţi s-a putea să depăşească uşor această cifră dacă luăm în calcul şi numărul de clienţi care vor reveni fondului după repartizarea aleatorie, ne-a declarat directorul general al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu. Pe următoarele locuri în clasament se situează fondurile administrate de Allianz-Ţiriac şi de Generali. Primele trei fonduri deţineau împreună peste 68% din piaţă, în timp ce primele două fonduri deţineau aproape 59% din piaţă. Fonduri cu câţiva participanţi Dacă primele două fonduri deţin mai mult de jumătate din piaţă, altele nu au reuşit să adune nici măcar 1.000 de participanţi până la finele anului trecut. Este cazul fondurilor administrate de AG2R, Zepter şi Marfin. Alte şase fonduri de pensii au mai puţin de 50.000 de clienţi. Acestea au la dispoziţie trei ani de zile pentru a ajunge la cifra menţionată. Legislaţia care reglementează funcţionarea fondurilor de pensii administrate privat prevede că fondurile care în trei ani de la data la care încep să funcţioneze nu reuşesc să aibă cel puţin 50.000 de participanţ i îşi vor pierde autorizaţia de funcţionare.

Potrivit estimărilor mai multor oficiali ai administratorilor de fonduri de pensii, pentru ca un astfel de fond să poată rezista pe piaţă ar trebui să aibă cel puţin 100.000 de clienţi. Pe alte pieţe, precum cea poloneză, fuziunile şi achiziţiile pe piaţa pensiilor private au apărut la mai puţin de doi ani de la începerea funcţionării sistemului.

CONTRIBUŢII Pensia fără costuri suplimentare Cei care au dreptul de a opta pentru a contribui la un fond de pensii autorizat pe Pilonul II nu vor suporta costuri suplimentare. O parte din contribuţia de 9,5% care este acum reţinută şi virată de angajator în conturile statului va ajunge la administratorul privat pe care l-au ales. Dacă în 2008 numai echivalentul a 2% din salariu va ajunge la fondul de pensii, procentul va creşte cu câte 0,5 puncte pe an până când va ajunge la nivelul de 6%. Administratorii nu pot promite şi nici nu pot garanta randamente, potrivit legislaţiei. Prevederea a fost introdusă pentru a proteja românii de promisiuni nerealiste.