GPS contra Galileo

Pentru a contracara concurenta europeana in materie de sisteme de navigare prin satelit, americanii lanseaza GPS III.

Statele Unite pregatesc lansarea unui sistem de navigare prin satelit ultraperformant, GPS III, care sa rivalizeze cu Galileo, sistemul european ce urmeaza sa devina functional la sfarsitul anului 2012, relateaza AFP.

Satelitii GPS III le vor oferi utilizatorilor civili si militari posibilitatea unei navigari mai eficace, gratie unui plus de precizie si rezistenta la tentativele de bruiaj ostil. Cel putin asa sustine colonelul David Madden, comandantul departamentului GPS din cadrul fortelor aeriene americane, care a dezvaluit intr-un interviu recent ca sistemul GPS III va fi compus dintr-o constelatie de 32 de sateliti. Primii vor fi lansati in 2013.

Conceput de Pentagon in 1986, GPS permite localizarea cu precizie a oricarui punct de pe glob. Statele Unite au modernizat pentru prima data acest sistem de navigare prin satelit anul trecut, cand au fost trimisi pe orbita sateliti de ultima generatie, cu o calitate superioara a semnalului. In plus, satelitii mai dispun de o a doua frecventa pentru utilizatorii civili si au o precizie de localizare de cativa metri, potrivit uneia dintre firmele care i-a realizat, Lockheed Martin.

Ca si Galileo, GPS III promite performante deosebite: o putere de transmitere a datelor de 500 de ori mai mare decat cea actuala, permitand astfel consolidarea rezistentei la bruiaj, la care se adauga o precizie de localizare de un metru, precizeaza site-ul specializat in probleme de aparare www.globalsecurity.com. Pentagonul a lansat in luna iulie o cerere de oferta pentru dezvoltarea si producerea unei prime transe de opt sateliti GPS III, pentru suma de 1,8 miliarde de dolari. In cursa au intrat deja Lockheed Martin si Boeing. Gigantii americani asteapta un raspuns din partea armatei americane la inceputul anului viitor, a declarat Steve Tatum, purtator de cuvant la Lockheed Martin.

Pe de alta parte, companiile si Northop Grumman si Raytheon au primit fiecare cate un contract de 160 de milioane de dolari pentru realizarea segmentului terestru al GPS III (centre de control si antene).

Probleme pentru Galileo

Eurodeputatii si ministrii de finante din statele membre UE au cazut de acord, saptamana trecuta, asupra alocarii unor fonduri suplimentare de 2,4 miliarde de euro de la bugetul comunitar pentru finantarea proiectului Galileo. Realizat de joint venture-ul European Satellite Navigation Industries pentru UE si Agentia Spatiala Europeana, Galileo va costa in total 4,4 miliarde de euro.

Intrarea in functiune a sistemului european risca sa fie insa intarziata de divergentele existente intre statele reprezentate in European Satellite Navigation Industries.

„Exista un blocaj politic din partea Germaniei si Italiei cu privire la rolul principal pe care il joaca Spania” in dosarul Galileo, se arata intr-un document oficial al guvernului de la Madrid, intrat in posesia publicatiei „El Mundo”. Problema principala este legata de stabilirea locatiilor pentru centrele de control la sol, mai multe tari dorind amplasarea acestora pe teritoriul lor.