Google, sancționtă din cauza unui politician. Justiția a dispus ca gigantul tehnologic să plătească despăgubiri pentru defăimare

Google. Sursă foto: Denis Linine | Dreamstime.com

Gigantul de tehnologie Google este obligat să plătească daune în valoare de 460.000 de euro unui politician. Un tribunal a ordonat companiei americane să-i plătească despăgubiri unui fost parlamentar australian, care a fost subiectul unor glume pe YouTube. Autorul, un comendiant local, l- acuzat pe politician de corupție și i-a imitate accentul Italian.

Glumele difuzate de un comediant australian la adresa unui politician local, s-au întors împotriva gigantului tehnologic Google. Compania a fost obligată de un tribunal să-i plătească omului politic daune de 460.000 de dolari, din cauză că nu a eliminat videoclipurile ofensatoare după ce avocații acestuia au cerut să o facă. Un tribunal din Australia a dispus companiei Google să-i plătească daune parlamentarului care a afirmat că a fost discreditat pe YouTube.

În mai multe videoclipuri postate de un comediant local, politicianul este acuzat de corupție și ironizat prin imitarea accentului său Italian. Mai mult, unul dintre aceste clipuri difuzate pe YouTube, prezenta interiorul unei locuințe de lux, pe care omul politic o deține și pe care o închiria pe AirBnB.

Deranjat de glume și de ironii, politicianul australian s-a adresat cu o acțiune în justiție și le-a spus judecătorilor că se simte traumatizat de toate aceste atacuri declanșate la adresa lui. După ce a analizat imaginile, instanța de judecată a apreciat conținutul ca fiind hăruire și cyberbullying.

Drept urmare, a solicitat încetarea acestor practici. Mai mult, a impus Google să plătească despăgubiri peste 460.000 de dolari. Vina gigantului tehnologic a fost că nu a dat curs cererilor venite din partea avocaților politicianului și nu a eliminate videoclipurile ofensatoare.

Uniunea Europeană a stabilit noi reguli pentru Google

În cest context, trebuie spus că în urmă cu o lună, Uniunea Europeană a impus Google, Meta și altor mari platforme online noi reguli pentru combaterea conținutului ilegal. În caz contrar, dacă nu vor lua măsuri, aceste companii vor fi amendate cu sume uriașe. Țările membre ale UE au stabilit noi reguli privind difuzarea conținutului pe internet, acordul fiind încheiat după mai mult de 16 ore de negocieri.

Legea privind serviciile digitale (DSA) este al doilea element al strategiei șefei antitrust a UE, Margrethe Vestager, de a ține în frâu Google, Meta și alți giganți americani din domeniul tehnologiei. În conformitate cu DSA, companiile riscă amenzi de până la 6 % din cifra lor de afaceri globală pentru încălcarea normelor. Iar în situația unor încălcări repetate ar putea să piardă dreptul de a face afaceri în UE.

Margrethe Vestager a mai obținut sprijinul blocului comunitar și al legislatorilor pentru normele numite Digital Markets Act (DMA). Aceste norme ar putea forța Google, Amazon, Apple, Meta și Microsoft să își schimbe practicile comerciale de bază în Europa.