Pieţele financiare americane, asiatice şi europene au înregistrat pierderi, după ce autorităţile americane au acuzat cea mai mare bancă de investiţii, Goldman Sachs, de fraudă. Investigaţii în acest sens se derulează în Marea Britanie şi Germania.
Investitorii au reacţionat prompt, iar indicele MSCI Asia Pacific a coborât până la minimul ultimelor două luni. Acţiunile Mitsubishi UFJ Financial Group, cea mai mare bancă din Japonia, au pierdut 2,3% din valoare pe bursa de la Tokyo, pe fondul temerii că actuala criză financiară este departe de a se fi terminat. Incertitudinile au determinat şi scăderi ale cotaţiilor unor importante companii miniere din Australia.
„Şocul Goldman îi descurajează pe investitori să îşi asume riscuri şi să învestească în acţiuni, valute sau mărfuri”, spune Tomochika Kitaoka, unul dintre principalii strategi din cadrul societăţii Mizuho Securities Co. din Tokyo, citat de presa internaţională.
Investigaţii la nivel înalt
Doi membri ai Congresului american fac presiuni pentru ca Goldman Sachs să fie investigată, pentru a se descoperi valoarea pagubelor produse cetăţenilor americani de active mobiliare supraapreciate. De asemenea, premierul britanic a cerut autorităţilor să demareze o investigaţie, ca urmare a pierderilor suferite de una dintre marile bănci londoneze.
Avocaţii celor de la Goldman Sachs trebuie să îşi apere clienţii în cadrul unui process civil, intentat de Securities and Exchange Commission. Banca de investiţii este acuzată că şi-a înşelat clienţii. Aceştia au fost convinşi să cumpere diverse instrumente financiare de tip ipotecar, cunoscute ca Abacus 2007-AC1, chiar dacă angajaţii Goldman Sachs ştiau că această piaţă urma să se prăbuşească.
Goldman Sachs a negat acuzaţiile şi a anunţat că îşi pregăteşte apărarea. Pierderi de ordinul miliardelor de dolari
Abacus 2007-AC1 este doar unul dintre tipurile de instrumente finaciare vândute de Goldman Sachs în timpul isteriei ipotecare. Cei care au făcut investiţii de acest tip au pierdut cam un miliard de dolari.
Per total, investitorii au pierdut aproape 11 miliarde de dolari cumpărând active toxice de la Goldman Sachs.
Procesul intentat de Securities and Exchange Commission ar putea fi primul dintr-un lung şir, în care păgubiţii vor încerca să îşi recupereze banii, notează capital.ro.
Federal Reserve a intrat pe fir
Goldman Sachs este investigată şi de banca centrală americană. Instituţia va verifica ce rol a jucat de banca de investiţii în aranjarea unor tranzacţii cu instrumente derivate pentru Grecia, tranzacţii care au ajutat economia acesteia să îşi redreseze, pentru moment, finanţele.
Astfel, Grecia a putut să îşi ascundă deficitul şi să evite ca forurile europene să îi impună măsuri de austeritate.