Obiectele de inventar care se fura, se "completeaza" prin acelasi procedeu.
In rest, in campusuri se aplica principiul "sa distrugem ce nu putem fura".
Paturi inghesuite in camere minuscule, bai comune si nopti de nesomn din cauza vecinului de palier care petrece cu muzica la maximum. Toate fac parte din tabloul vietii de student, sunt acceptate ca atare si se „transmit” de la o generatie la alta.
La capitolul „traditie” au intrat insa si vandalismele din campusuri. Din camere se fura bani, calculatoare, telefoane, din toalete se iau dusurile, hartia igienica, sapunul. Iar cand se ametesc prea tare la petreceri, studentii simt nevoia sa rupa, sa sparga, sa arunce pe geam.
Anul trecut, in campusurile din tara s-a investit mai mult decat in oricare din anii anteriori. Dar obiceiul de a distruge ori de a fura ceea ce inseamna bun al statului se tot perpetueaza.
Sa simta ca dau banul
In complexul studentesc Regie, din Capitala, la cateva zile dupa inceputul acestui an scolar, cateva grupuri sanitare au fost devastate de studenti petrecareti. Le primisera impecabile la venirea in camin, ceea ce nu i-a impiedicat sa sparga oglinzi, chiuvete si WC-uri cu ciocanele, sa distruga usi, iar apoi sa le arunce pe geam. Pentru toate acestea, niciun vinovat.
„S-au acoperit unii pe altii, asa ca nu am avut cum sa dam pe nimeni afara sau sa-i punem sa plateasca. Am strans bani de la toti studentii de pe palierele unde s-a intamplat si am reparat”, spune Radu Manolache, administratorul complexului.
Pentru el aceste comportamente nu mai sunt o surpriza. „Se intampla asa in fiecare an”. El spune ca civilizatia si simtul raspunderii vor aparea abia atunci cand tinerii vor plati scump pentru statutul de student. „Cand va disparea subventia de la stat, cand vor plati din greu pentru studii si cazare, vor intelege ca nu trebuie sa-si bata joc”, spune Manolache.
Si-a vandut cizmele ca sa aiba din ce trai
Intr-unul dintre caminele ASE-ului, locuit in mare parte de fete, studentele merg la dus cu prosopul, halatul, sapunul, dar si cu furtunul de dus. Fiecare camera are cate un furtun, pentru ca acelea puse initial de administratie au fost furate.
„Daca lasi hartia igienica la baie, cand vii data viitoare nu o mai gasesti. Daca lasi sapun pe chiuveta, la fel. Se fura tot”, spune Cristina, una dintre fete. Ana are alta poveste. „In urma cu cateva luni, a batut la usa o colega care incerca sa-si vanda cizmele pentru ca ramasese fara niciun leu. Statea la parter si i-au luat, printre gratiile de la camera, laptopul si geanta in care avea toti banii pentru o luna”.
Cluj: sa spargem tot!
Trei studenti cazati intr-unul dintre caminele Facultatii de Mecanica, din Cluj, au fost exclusi recent din camin pentru ca au vandalizat camera in care locuiau.
Pe langa mizeria pe care au facut-o, baietii au dat foc unei mese, au distrus usa de la baie si au aruncat-o apoi pe toboganul caminului. Paguba a fost evaluata la 1.200 de lei.
Subcomisarul Viorel Jurj, seful Biroului de Politie al Centrului Universitar Cluj, spune ca, oricum, studentii sunt mai civilizati decat in anii trecuti. Fapt explicat prin sanctiunile drastice impuse. Orice abatere de la regulament este sanctionata cu avertisment, iar daca se repeta, cu excluderea.
Iasi: fetele produc cele mai mari pagube
Covoare arse din cauza resourilor, geamuri sparte, plite infundate, gauri si urme de papuci pe pereti. Acestea sunt cele mai frecvente pagube produse de studentii cazati in caminele Universitatii „Al.I. Cuza” din Iasi.
„Unii pun picioarele pe pereti ca sa le vada forma, in frigiderele de pe fiecare palier uita alimente si trebuie facuta dezinfectia la cel putin doua saptamani”, spune Romulus Damaceanu, seful Directiei pentru Probleme Social Studentesti (DPSS), din cadrul universitatii. Damaceanu precizeaza ca pagubele cele mai multe se produc in caminele de fete din complexul „Titu Maiorescu”.
In caminele Universitatii Tehnice „Gh. Asachi”, situatia este similara. Pagubele cele mai frecvente se fac la dusuri si in punctele de preparare a hranei. „Parca au ciuda pe tot ce avem la comun. Se fura capuri de dus, se rup perdelele”, spune reprezentantul Biroului de Informare, Comunicare si Ocuparea Timpului Liber, Bogdan Budeanu. Pentru pagubele produse, studentilor li se opreste fondul de garantie, de 90 de lei, pe care il achita la inceputul anului universitar. Au colaborat: Mihai Soica, Andreea Archip
NARAVURI
Hotii si in toaleta profesorilor
Incepand din acest an, camerele, palierele si toaletele din caminele noi ale ASE-ului sunt fotografiate la primirea studentilor, iar cei care nu le predau la finalul anului la fel isi vor pierde dreptul de a fi cazati in oricare dintre caminele universitatii in anul urmator.
Iar daca sunt in an terminal nu-si primesc diploma daca nu platesc pentru daune. Rectorul Gheorghe Rosca vrea ca, de anul urmator, sa introduca o taxa, de tip gaj, din care sa fie reparate toate stricaciunile.
Situatia nu e roz nici printre cei maturi. Rosca povesteste ca din grupul sanitar al bufetului frecventat nu de studenti, ci de angajatii institutiei s-au furat patru aparate odorizante. „Am instalat unul, l-au luat. L-am pus pe al doilea, la fel. Si tot asa. Si o sa tot punem, sa vedem cat timp se va tot fura”, se ambitioneaza rectorul, chiar daca un astfel de aparat l-a costat in jur de 100 de euro.