Sute de copii de la şcoli din cinci oraşe s-au înghesuit să găsească părţi din scheletul dinozaurului Tyranosaurus Rex.
Un proiect iniţiat de Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ din Bucureşti, Grupo de Gestores Patrimonio Cultural Latino-Americano din Buenos Aires şi Universitatea Naţională din Comahue - Argentina a atras ca un magnet sute de copii din Sibiu, Piteşti, Galaţi, Bucureşti şi Constanţa.
Două ore de alergătură SIBIU. Echipe de câte zece copii, de la 11 şcoli din judeţ, au fost invitate la un joc prin care trebuiau să caute, cu ajutorul unei hărţi, mai multe părţi componente ale unui schelet de dinozaur Tyranosaurus Rex, temutul dinozaur care a dispărut în urmă cu 365 de milioane de ani. Peste 200 de copii care au luat în serios concursul şi au alergat timp de două ore prin zonele centrale ale Sibiului, pentru a găsi oasele componente ale scheletului. Apoi, au mers în curtea Muzeului de Ştiinţe Naturale din Sibiu, unde au trebuit să dezgroape restul de oase şi să le asambleze.
Unii dintre elevii care au participat la concurs au venit cu noaptea-n cap la concurs, ca nu cumva să piardă startul. Aşa este şi cazul lui Grad Robert, care la 7.30 a fost prezent la locul stabilit pentru startul cursei dat de către organizatori. „M-am speriat pe la ora 9.00 când am văzut că nu vine nimeni şi atunci am fugit într-un suflet la şcoală. M-au liniştit colegii şi mi-au spus că am mers prea repede. Oricum a fost haios. Am alergat prin tot centrul cu echipa şi am găsit un singur os, pentru că restul le luaseră alţii înainte. Este interesant să pui piesele astea cap la cap şi să vezi că iese ditamai dinozaurul. Păcat că nu sunt oase reale, dar mi-a plăcut aşa de tare că vreau să mă fac paleontolog“, a spus micuţul.
Interes peste aşteptări
Muzeograful Rodica Ciobanu, expert paleontolog, principala organizatoare a acţiunii de la Sibiu a mărturisit că amploarea proiectului i-a depăşit aşteptările şi că a fost nevoită să refuze multe dintre cererile venite de la unele şcoli şi grădiniţe. „Ne-am limitat la echipele a zece şcoli. Şi grădiniţele ne-au căutat şi ne-au rugat să le băgăm în acest concurs. Oricum, reconstituirea acestei replici de schelet de dinozaur a stârnit interesul la maximum pentru toţi copiii“, a spus expertul paleontolog. În ultimii doi ani, proiectul a fost desfăşurat şi în Italia şi Ungaria, la Torino şi Budapesta, iar după Sibiu, expoziţia urmează să plece în Asia.
GALAŢI
Au lucrat ca nişte paleontologi adevăraţi
ARGEŞ Fani ai filmului „Jurassic Park“ Unul dintre partenerii la nivel naţional a fost Muzeul Judeţean Argeş, care a „coalizat“ zeci de elevi în căutarea fascinantelor vietăţi preistorice. În urmă cu o săptămână, specialiştii muzeului au distribuit la opt şcoli generale, Liceul de Artă şi Liceul „Armand Călinescu“ câte un fragment din replica unui schelet din spumă poliuretanică al unui Tyranosaurus Rex. Mai mult de jumătate din schelet însă a fost îngropat într-un morman de nisip din curtea Muzeului Judeţean Argeş. Startul „acţiunii“ s-a dat la ora 13.00, iar în 40 de minute elevii au reuşit să pună cap la cap un adevărat exponat al unui muzeu de paleontologie. Mai mulţi dintre elevii participanţi s-au declarat fani înrăiţi ai celebrei pelicule „Jurassic Park“. „Mi-a plăcut foarte mult filmul ăla... Prima parte am văzut-o când aveam 9 ani. M-ar interesa să fac o carieră în paleontologie. Din păcate, România nu este Patagonia, la noi existând foarte puţine situri unde se pot găsi fosile de dinozaur“, ne-a declarat Andi Vasiliu, un elev de clasa a zecea. (Dan Badea)