GNL de la americani. Începe funcționarea unității plutitoare de gaz de la Alexandroupoli

GNL / Sursa foto: energy.gov

Unitatea plutitoare de stocare și regazificare a gazelor naturale (FSRU) de la Alexandroupoli va primi vineri, la două luni de la fixarea ei în Marea Tracică, prima navă încărcată cu GNL.

GNL-ul de proveniență americană va fi folosit pentru funcționarea de probă a FSRU, iar cantitățile excedentare, conform unor surse din cadrul societății de administrare Gastrade, vor fi puse la dispoziția utilizatorilor care au rezervat capacitate la facilitățile stației - sunt peste 13 companii străine și grecești care operează în regiunea extinsă.

De durata funcționării de probă va depinde începerea exploatării comerciale a noii infrastructuri de gaze naturale, care, datorită orientării sale cu precădere spre export, consolidează rolul Greciei ca poartă de acces pentru aprovizionarea piețelor din regiunea extinsă - și ca factor care contribuie la independența față de gazul rusesc, scrie kathimerini.gr.

Se estimează că 60%-70% din gazul lichefiat care urmează să fie regazificat la terminalul plutitor de GNL de la Alexandroupoli va fi exportat prin conducta interconectoare IGB și stația de la Sidirokastro în flux invers către Bulgaria și de acolo prin interconexiunile existente către Serbia, Macedonia de Nord, România până în Moldova și Ucraina și la vest până în Ungaria și Slovacia, o piață de peste 65 miliarde de metri cubi de gaz pe an (aproximativ cât consumul Germaniei).

Coridorul vertical

Atât noul FSRU „Alexandroupolis”, cât și conducta IGB vor funcționa la capacitatea maximă după finalizarea modernizării compresoarelor operatorului grec de transport al gazelor (ESFA) din zona Komotini, un proiect de 110 milioane de euro, care este deja în derulare.

Portul grecesc Alexandroupoli . Sursa foto: Arhiva EVZ

Decisivă pentru specializarea pe export a proiectului va fi inițiativa pentru coridorul vertical care va lega Grecia de țările mai sus menționate, o inițiativă la care, din partea Greciei, participă companiile DESFA și Gastrade, ultima dintre acestea asumându-și implementarea și funcționarea FSRU „Alexandroupolis”.  Luna trecută, la întâlnirea de la Atena a țărilor CESEC (Austria, Bulgaria, Croația, Grecia, Ungaria, Italia, România, Slovacia, Slovenia) a fost realizat un pas important în ceea ce privește maturizarea proiectului coridorului vertical, odată cu intrarea Ucrainei și Moldovei în coaliția țărilor care îl susțin.

Terminalul GNL „Alexandroupolis”

Platforma „Alexandroupolis”, care este prima unitate plutitoare de stocare și regazificare a gazelor naturale din Grecia, a ancorat în largul portului Alexandroupoli la data de 17 decembrie, iar fixarea acesteia a fost finalizată pe data de 23 a aceleiași luni. Platforma a plecat din Singapore pe 26 noiembrie, după ce a trecut mai întâi prin lucrări de conversie de aproape 10 luni la șantierul naval Seatrium. A urmat racordarea la conducta centrală de gaze naturale a operatorului elen de gaze DESFA, racordare care a deschis calea pentru începerea funcționării de probă.

Terminalul GNL „Alexandroupolis” este format dintr-o unitate industrială plutitoare mare, cu o capacitate de stocare de 153.500 m.c. și trei unități de regazeificare, care vor funcționa fie pe baza unui circuit cu apă de mare, fie cu ardere de gaze naturale, având o capacitate maximă de regazeificare zilnică de aproximativ 22,5 milioane de metri cubi și o capacitate maximă anuală de 5,5 miliarde de metri cubi de gaze.

Sursa foto: Dreamstime.com

Proiectul a fost cofinanțat din resurse ale Fondului European de Dezvoltare Regională al Uniunii Europene prin programul operațional Competitivitate, Antreprenoriat și Inovare din cadrul Acordului de Parteneriat pentru Dezvoltare. De notat și că Gastrade intenționează să construiască un al doilea FSRU în zona Alexandrupoli. (Traducerea-Rador)