Gloriile Universității Craiova au mai bifat un trofeu

Marii fotbaliști ai Științei Craiova au fost recompensați printr-un gest simbolic pentru marile bucurii pe care le-au adus suporterilor olteni.

Atâtea talente pe metru pătrat nu au mai călcat de mult iarba bătrânului „Central“. Componenții „Campioanei unei Mari Iubiri“, ai „Craiovei Maxima“, generația eventului din 91 și-au luat rămas bun de la vechiul stadion „Ion Oblemenco“. Pe ritmul cântecului „Oltenia Eterna Terra Nova“, în interpretarea lui Ciri Mayer, legendele fotbalului craiovean au primit, în semn de prețuire, o bucată din gazonul care a fost martorul viu al marilor performanțe naționale și continentale. Ca o trecere peste ani și cu speranță pentru un viitor la fel de strălucit, Maximii Băniei le-au oferit juniorilor clubului câte un exemplar al cărții „Frumoșii nebuni ai Craiovei Maxima“, scrisă de Ion Jianu.

Până la mijlocul lunii viitoare, stadionul legendar al Băniei va fi demolat. Pe locul său va fi ridicată o arenă ultra-modernă, proiect în valoare de 50 de milioane de euro, care va obliga la repetarea și chiar depășirea performanțelor din trecut.

Au participat la eveniment: Marilena Stroe, Pavel Badea, Aurică Beldeanu, Dănuț Bica, George Biță, Gabi Boldici, Marian Bondrea, Marian Bâcu, Bâtlan Constantin, Calafeteanu Marian, Cătăneanu Sergiu, Cârțu Sorin, Victor Cojocaru, Costică Donose, Dragomir Marian – decan FEFS, Gheorghiță Geolgău, Marius Iordache, Ion Împușcătoiu, Ion Jianu, Silviu Lung, Tibi Lung, Ciri Mayer, Mitică Marcu, Daniel Mogoșanu, Narcis Mohora, Constantin Mincă, Nicolae Negrilă, Victor Niculescu, Jean Nițulescu, Ion Olaru, Florin Oprea, Mircea Oțet, Corneliu Papură, Adrian Popescu, Gabi Popescu, Marcel Popescu, Marius Purcaru, Dan Racolțea, Marius Sava, Fane Stoica, Teodor Țarălungă, Nae Ungureanu, Dandu Ustabacieff, Robert Vancea, Ion Velea, Nicolae Zamfir.

 

Gabi Popescu s-a arătat încântat de ideea construirii unui stadion european în prima capitală a fotbalului românesc: „Îi felicit pe cei care s-au gândit la acest proiect, l-au creat și l-au susținut, precum și la cei care îl vor implementa și-l vor duce la bun sfârșit. Este un moment în care fotbalul românesc are nevoie de astfel de injecții de adrenalină. Pentru că odată cu crearea noului stadion vor fi mult mai mulți oameni atrași către fotbal, mult mai mulți copii, ceea ce e bine pentru viitor. E un proiect extraordinar de bun pentru fotbalul românesc. E important viitorul, ceea ce se va construi. Cu siguranță vor fi meciuri europene aici. Atât timp cât ai un astfel de proiect automat atragi anumite responsabilități și un anumit nivel al fotbalului. Te obligă stadionul, te obligă suporterii. Oricine s-ar băga în proiectul acesta nu-l poate face cu jumătate de normă“. Gabi Popescu își amintește cu plăcere de debutul său în fotbalul mare: „Toată perioada pe care am petrecut-o aici a fost extraordinară. Acum m-am reîntâlnit cu oamenii frumoși care au scris istoria acestui club. Eu cred că toată perioada petrecută aici nu a făcut altceva decât să mă creeze ca fotbalist, să mă ajute să continui istoria celor care erau în spatele meu“.

Vizibil emoționat la evenimentul de pe stadionul „Ion Oblemenco“, Mourinho al Băniei, Fane Stoica, a declarat: „E ultimul trofeu pe care l-am luat, o bucată de iarbă de pe stadionul nostru drag. Voi decupa din gazonul meu de acasă și o voi pune acolo, o voi uda în fiecare zi. Cu toții am luptat pentru clubul nostru și pentru Craiova. Este trist că se demolează un stadion care a însemnat atât de mult, dar, cu siguranță, de acum înainte trebuie să mergem spre Europa în condiții mult mai bune. Ceea ce a făcut Primăria și Guvernul României este extraordinar pentru că Bănia are nevoie de un stadion foarte frumos. Am fost și jucător aici, și antrenor. Aici am crescut, aici m-am format. Dar în același timp mă bucur că se face ceva mai modern, mai frumos pentru că trebuie să intrăm și noi în Europa“.

Fostul mare atacant al Băniei, Sorin Cârțu, a rememorat momentele plăcute petrecute pe stadionul Băniei: „Aici am câștigat două campionate, am dat atâtea goluri. Pe stadionul Ion Oblemenco am marcat golul 100, e o amintire frumoasă. Meciurile pe care le-am jucat, trăirile pe care le-am avut la partidele europene... Am trăit momente senzaționale pe acest stadion. Nu-mi pare rău că se demolează, trebuie să ținem pasul cu tehnologia futuristă. Bucata de gazon reprezintă o amintire, este ca un ultim trofeu pentru tot ceea ce am făcut împreună cu colegii mei pentru Universitatea. Este un gest frumos, plin de semnificație. O să o pun alături de celelalte amintiri: cupe, medalii, bucăți din ziare tăiate de când jucam fotbal“.