Giulgiul din Torino dezvăluie cum arăta Iisus Hristos pe când era copil

Pe baza celei mai celebre relicve creştine din toate timpurile, Giulgiul din Torino, pe care se află imprimată imaginea corpului unui bărbat crucificat, poliţiştii criminalişti italieni au generat versiunea adolescentină a celui care ar fi putut fi Iisus Hristos.

Dacă în acest linţoliu celebru şi controversat a fost înfăşurat Iisus Hristos la scurt timp după crucificare, atunci chipul tânărului realizat de poliţişti este al Fiului lui Dumnezeu. Versiunea adolescentină a fost creată prin reducerea dimensiunii obrajilor, ridicarea bărbiei şi îndreptarea nasului, scrie The Independent.

Procedeul este folosit când poliţia italină doreşte să genereze imagini de actualitate cu infractori periculoşi căutaţi de ani buni şi ale căror ultime fotografii nu mai reflectă aspectul lor fizic din prezent.

Tehnica a fost folosită pentru obţinerea imaginii şefului de clan mafiot Bernardo Provenzano, pe baza unei fotografii din 1959. Provenzano a fost ulterior arestat.

Pe pânză din in tors manual - a carei vechime nu a putut fi stabilită cu exacti­tate în ciuda datării cu carbon-14 în 1988 - sunt imprimate amprentele faţă/spate ale unui barbat înalt, cu păr lung şi barbă, biciuit şi crucificat după cum indică petele de sânge (savanţii au confirmat auten­ticitatea acestora).

Giulgiul e păstrat de aproape 500 de ani în capela regală a catedralei "Sfântul Ioan Botezătorul" din Torino. A apărut pentru prima dată în Franța, în 1357. Când a fost fotografiat pentru prima dată în 1998, dezbaterea pe acest subiect a dobândit o nouă dinamică: pe negativul fotografiilor a apărut o față foarte clară, în contrast cu imaginea ștearsă care se vede pe giulgiu în realitate, ca și cum giulgiul însuși ar fi fost negativul. Papa Ioan Paul al II-lea a numit Giulgiul din Torino ”o provocare pentru inteligența noastră”. Biserica Catolică nici nu numește acest giulgiu o relicvă, ci o icoană.

Giulgiul va fi expus la Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul, din Torino, 12 ore în fiecare zi, până la 24 iunie. Papa Francisc va vizita expoziția la 21 iunie şi se va ruga în fața giulgiului.

Pelerinii, care vor dori să vadă giulgiul în următoarele două luni, sunt nevoiți să își facă rezervare. În urmă cu cinci ani, expunerea giulgiului a atras la Torino peste două milioane de vizitatori.

Venerat şi contestat deopotriva, Giulgiul din Torino rămâne unul din cele mai mari mistere din toate timpurile, cercetătorii fiind până în prezent incapabili să explice cum a fost posibilă imprimarea imaginii respective pe pânză.