Giganticul sandviş european, devorat în câteva minute

Prima zi a Festivalului de Gastronomie Bucureştean a început cu degustarea unui sandviş lung de 27 de metri, în Parcul Tineretului. Festivalul papilelor gustative va ţine trei zile, timp în care gurmanzii se pot înfrupta din bucatele tradiţionale a 15 ţări participante.

Pofticioşii s-au adunat, ieri, în Parcul Tineretului puţin după ora prânzului şi-au avut de aşteptat mai bine de două ore până să mănânce cel mai mare sandviş al zilei, preparat cu ingrediente din şapte ţări europene.

Domnul şi doamna Puiu, doi pensionari din Bucureşti, au venit la Festivalul European de Gastronomie cu câteva minute înainte de a se da startul degustării celor 27 de metri de sandviş. Doamna Puiu, o femeie de 60 de ani, ţine strâns în mâna dreaptă o plasă verde cu mânere de sârmă. În aşteptarea sandvişului încearcă nişte paste cu sos şi puţină brânză grecească.

Domnul Puiu nu se arată pofticios: joacă Sudoku pe o bancă, la câţiva metri distanţă de locul unde zeci de persoane stau aplecate peste sandviş, în aşteptarea semnalului de start. Bătrânul spune că n-ar mânca nici dacă i-ar da cineva bani pentru că "stă aici în soare de mai bine de două ore şi astea-s produse perisabile, se strică în câteva minute".

Între timp soţia lui pune pe masa de lemn o bucată din sandvişul uriaş. Mânâncă încet şi rupe bucăţi mici din bagheta franţuzească acoperită cu şuncă românească, caşcaval, ardei roşii şi câteva măsline verzi. "Trebuie să-ţi fie foame ca să-ţi placă", spune doamna Puiu, în timp ce împachetează restul sandvişului într-un şervet şi-l pune cu grijă în plasa adusă de acasă. Domnul Puiu n-o prea bagă în seamă: completează în continuare careuri.

"Pomană se face la biserică, ăsta-i gratis!" spune un bărbat cu părul cărunt care stă la două mese distanţă de familia Puiu.

Preparatul e devorat la câteva minute după ce organizatorii spun "Poftă bună!". În timp ce cei mai inspiraţi pleacă acasă cu câte două sandvişuri în geantă, cei mai puţin norocoşi adună feliile de ardei şi şuncă de pe masă.

Bucătarii spun că în realizarea acestei "opere" nu s-a ţinut cont de cantităţi, s-au pus ingrediente din belşug. Scopul final este ca fiecare stat membru al Uniunii Europene să vină să prepare un metru de sandviş. "Din păcate, din motive tehnice nu avem decât 15 ţări participante, dintre acestea multe nu au putut găsi ingredientele specifice. Astfel, sandvişul a fost realizat cu ingrediente din şapte ţări", spune Lucian M., unul dintre organizatori.

Aperitive italieneşti la 100 de lei suta de grame

Festinul adevărat se desfăşoară în cortul amenajat chiar la intrarea în Parcul Tineretului. Gurmanzii au fost ademeniţi cu preparate tradiţionale din Franţa, Grecia, Olanda, Italia, Austria şi Portugalia.

N-au lipsit nici producătorii autohtoni, care au venit la târg cu magiun de Topoloveni, miere, şorici de porc, brânză de la Câmpulung Muscel şi tradiţionalele sarmale cu mămăliguţă.

Cea mai mică bucăţică de turtă dulce costă 1 leu, iar 100 de grame din cele mai îmbietoare aperitive italieneşti ajung la 100 lei. "Sunt preţuri destul de mari, dar sunt lucruri deosebite şi-ţi faci pofta", spune Lică B., un pensionar care şi-a cumpărat o bucată de cârnat italian cu trufe, câteva vişine în ciocolată din Ungaria şi nişte şuncă afumată românească.

Cele mai lungi cozi sunt la standurile care oferă degustări gratuite. Pentru o porţie de paste cu sos, pofticioşii stau la coadă minute-n şir. "Am avut trei feluri de sos şi paste. Într-un sfert de oră am terminat absolut totul. Am avut 10 kilograme de paste şi şase kilograme de sos", spune Ana (45 de ani), bucătăreasă la raionul producătorilor de paste.

Pofticioşii se îngrămădesc şi la standul Greciei, care oferă pâine înmuiată în ulei de măsline, cu roşii şi bucăţi de brânză feta. Se mai găseşte suc de portocale, tocăniţă de dovleac cu roşii, paste şi prăjituri cu nucă.

Vizitatorii sunt aşteptaţi până duminică seara. Astăzi vor fi demonstraţii de gătit şi concursuri pentru copii, iar pentru mâine se pregăteşte un tort de clătite franţuzeşti cu magiun românesc. PROGRAM EVENIMENT BUCHAREST FOOD FESTIVAL

  • SÂMBĂTĂ

12.00-13.00 Competiţia de gătit Copiii în bucătărie Good Food, invitat Antonio Passarelli. 13.05 -13.25 Prezentare vin Enira- lânga scenă; 13.30-14.15 Demo Horia Virlan- "Balotina de Sea Bass şi Pancetta servită pe Ratatouille" şi "Salată fină cu Pomodori secchi şi Pecorino"; 14.30-15.30 Demo Studio Moderna 15.45-16.30 Demo reteta fructe de mare Don Mariano; 16.45-17.45 Demo Barilla; 18.00-19.00 Demo Studio Moderna

  • DUMINICĂ

11.00-12.00 Competiţia de gătit Copiii în bucătărie Good Food, invitat Antonio Passarelli; 12.00-15.00 Pregătire tort clătite; 12.00-12.40 Demo Chef Cezar Munteanu: “Tagliatele cu trufe negre şi spumă de trufe negre"; 12.45-13.45 Demo Studio Moderna; 14.00 -14.45 Demo Horia Virlan: “Piept rumen de raţă, stropit cu sos dulce de vin roşu, pe piure de conopidă" şi “Salată cu trufe negre şi kumquats"; 14.45-15.00 Finalizare tort clătite, prezentare ingrediente (în afara scenei); 15.00-16.00 Demo Barilla; 16.15-17.15 Demo Studio Moderna; 17.30-18.00 Demo Chef Cezar Munteanu: "Piept de pui cu sos Olandez aromat cu trufe negre şi sparanghel verde";