Primarul ales al comunei Fântânele din județul Constanța ar putea fi învestit cu întârziere, iar Consiliul Local Comunal s-ar putea constitui ulterior din cauza incidenței uriașe a ratei de infectări cu noul coronavirus, edilul șef și întreaga familie a acestuia fiind confirmați cu COVID-19.
Cu o rată de îmbolnăvire de 6,1 cazuri la mia de locuitori, înregistrate în ultimele 14 zile, comuna Fântânele, din județul Constanța, este practic blocată. Totul este închis, locuitorii sunt obligați să poarte mască de protecție, localurile și-au pus lacăt, școala se desfășoară în sistem online. Localitatea nu este în carantină pentru că are o populație de doar 1664 de oameni, focarul de SARS COV-2 fiind în ograda primarului ales Adrian Roșu.
Opt din cele 10 cazuri cu COVID provin de fapt din familia primarului, iar ceilalți doi consăteni sunt șoferul edilului șef și un vecin. Primarul Adrian Roșu (PNL) a declarat, pentru EVZ, că acum se simte mai bine, după ce a zăcut la pat timp de cel puțin o săptămână, crezând, inițial că a făcut gripă. Părinții și sora lui au dus boala pe picioare, la fel și logodnica lui, dar tatăl acesteia ar fi la pat, după ce a fost trimis acasă din cauza saloanelor arhipline din spital.
Adrian Roșu, care a fost primar interimar, va repeta testul, vineri, și speră într-un rezultat negativ. Apoi, dacă DSP Constanța îi va permite, dorește să se apuce de treabă pentru că activitatea în primărie este, practic, paralizată. Vrea să fie învestit și să constituie Consiliul Local Comunal pentru că „ trebuie să ne luptăm cu Covid-ul acesta, avem locuitori care nu ascultă și nu pot să mă duc peste ei să îi pun la punct”.
Mai bine la Căminul Cultural decât jurământ online
Prefectura Constanța a transmis că învestirea primarului și constituirea noului consiliu local Fântânele pot fi împinse până în apropierea termenului limită de 60 de zile de la data alegerilor locale. Constituirea unui consiliu local și depunerea jurământului aleșilor pot fi făcute și online însă la țară este puțin probabil ca aleșii să se descurce. Și ar fi o premieră. Aleșii preferă să aștepte și să depună jurământul, împreună, la Căminul Cultural.
Între timp, la Fântânele purtarea măștii în spațiile publice este obligatorie. Activitatea restaurantelor, a cafenelor și a sălilor de jocuri de noroc este interzisă. Potrivit prefecturii Constanța, „momentan, nu s-a discutat despre carantinarea localității Fântânele, pentru că, din totalul cazurilor, 8 provin dintr-un focar. Persoanele au fost izolate și contacții acestora, carantinați”.
Și orașul Eforie a depășit rata de incidență cu peste 1,5 cazuri la mia de locuitori. CJSU Constanța a aprobat, marți, ca primăria Eforie să ia măsuri pentru respectarea măsurilor pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Astfel purtarea măștii în spații aglomerate, restaurante și cafenele cu activitate redusă la 30% din capacitate sunt impuse pentru următoarele 14 zile, urmând a fi reevaluate.
Spitale arhipline, la Constanța
De la debutul pandemiei, în județul Constanța au fost confirmate 4.404 persoane infectate cu SARS-CoV-2. Până în prezent, 101 persoane au decedat din rândul celor pozitivate, patru în ultima zi. Conform datelor furnizate de DSP Constanța, la nivelul județului au fost confirmate, de la începutul anului școlar, 67 de cadre didactice, 97 de elevi, 29 de studenți și 14 angajați din unitățile de învățământ (personal auxiliar).
În urma centralizării datelor din toate spitalele și clinicile din județul Constanța, de la începutul pandemiei și până în acest moment au fost confirmate 319 cazuri de infectare în rândul personalului: medici (83), asistenți medicali (130) și personal auxiliar (106).
În județul Constanța au fost incluse 607 paturi pentru bolnavii COVID-19: Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (120-123 ocupate, capacitate suplimentată), Spitalul de Pneumoftiziologie (100-90 ocupate), Spitalul Municipal Medgidia (150- 98 ocupate), Spitalul Municipal Mangalia (107- 88 ocupate), Spitalul Militar – Sistem Modular (56- 49 ocupate) și Secția Exterioară Agigea (74- 3 ocupate).