Ghid pentru ochelarişti

Un părinte care poartă ochelari trebuie să-şi ducă din vreme copilul la oftalmolog fiindcă riscul ca micuţul să aibă probleme de vedere este mare.

Numărul persoanelor care poartă ochelari, în special al copiilor, este în creştere, afirmă medicii oftalmologi.

Deşi o mare parte din „vină“ o poartă şi aparatura mai performantă disponibilă acum, care detectează mult mai bine problemele de vedere altfel rămase nediagnosticate, specialiştii avertizează că poate fi vorba şi de programul din ce în ce mai încărcat al multor români, care suprasolicită ochii.

„Dacă cei mici stau mult la calculator, citesc mult, dioptriile pot creşte. Mai mult, copiii pot face şi forme de strabism (n.r. - privire crucişă), care nu ar fi apărut în condiţii de stres vizual mai mic“, avertizează Andreea Ciubotaru, medic oftalmolog la Clinica medicală „Infosan“ din Bucureşti.

Dacă nu sunt corectate cu ochelari încă din copilărie, problemele de vedere se pot agrava la maturitate. Părinţii care poartă ochelari trebuie să fie în mod special atenţi fiindcă riscul ca şi copiii lor să aibă probleme similare este foarte mare.

Medicii oftalmologi oferă câteva îndrumări şi pentru adulţi, învăţându-i când este cazul să meargă la un specialist în probleme oculare sau când trebuie să-şi schimbe ochelarii pe care îi poartă de ani buni.

„Ochiul leneş se recuperează doar până la 7 ani“ Dacă la adulţi purtarea unor ochelari de vedere nepotriviţi nu are efecte pe termen lung, putând da doar ameţeli, dureri de cap sau senzaţie de greaţă, acest lucru poate avea urmări de necorectat la cei mici.

„Dacă nu poartă ochelari atunci când au nevoie şi cu dioptriile bune, pot ajunge să aibă un handicap vizual, vederea o să le fie mult mai proastă la maturitate decât dacă şi-ar fi corectat-o cu ochelari. În cazul copiilor cu strabism, acesta li se accentuează fără ochelari“, avertizează medicul Monica Pop, directorul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Capitală.

O situaţie mai specială este aceea a copiilor care se nasc cu un viciu de refracţie la un singur ochi, aşa zisul „ochi leneş“. „Funcţia la acest ochi poate fi recuperată până la 6-7 ani. După această vârstă, copilul o să rămână toată viaţa cu acel ochi leneş“, spune doctorul Andreea Ciubotaru.

Unu-două controale oftalmologice pe an

Indiferent dacă are probleme sau nu de vedere, orice copil trebuie dus la un control oftalmologic obligatoriu înainte de a începe clasa întâi. De preferat, primul control la ochi ar trebui făcut în primele luni de viaţă, mai ales dacă unul dintre părinţi poartă ochelari. Studiile arată că un părinte cu ochelari are un risc de 70-80 la sută de a avea un copil cu probleme de vedere.

Cei mici au nevoie şi de un consult mai elaborat decât în cazul adulţilor, pentru a li se stabili o dioptrie fiind nevoie chiar de două vizite la oftalmolog, mai spun medicii.

Prima - pentru un consult general şi pentru punerea pică- turilor în ochi şi a doua, după o săptămână, pentru stabilirea dioptriilor finale.

La copii, pentru că se află în perioada de creştere şi dioptriile evoluează mai repede, este indicat un consult la trei-şase luni.

La adulţi, medicii recomandă o consultaţie de rutină o dată pe an sau ori de câte ori apar semne de îngrijorare. „După 40-45 de ani, când se simte nevoia de ochelari de citit, lucrurile devin mai constante şi nu se simte nevoia de un consult decât o dată la doi-trei ani“, spune Claudia Ştefan, medic oftalmolog la clinica Optiplaza, din Bucureşti. Semnele care te „trimit“ să-ţi schimbi ochelarii Durerile de cap, senzaţia de vedere în ceaţă, ameţeala, ochii care se înroşesc şi lăcrimează sunt semne că ai nevoie de ochelari. Dacă aceste simptome apar când ai deja ochelari, înseamnă că dioptriile nu sunt cele potrivite şi este nevoie de un nou consult oftalmologic pentru schimbarea lentilelor.

Ochelarii trebuie schimbaţi şi dacă sunt zgâriaţi sau stau strâmb pe nas. „Dacă aţi stat pe rama ochelarilor şi s-a modificat axul, acuitatea vizuală scade, începe să ne deranjeze până şi lumina soarelui. Vederea nu este afectată, însă pot apărea dureri de cap şi senzaţii de disconfort“, atrage atenţia oftalmologul Claudia Ştefan, de la clinica Optiplaza din Bucureşti. MITURI

Morcovii şi ardeiul gras nu scad dioptriile

Dacă vei consuma mulţi morcovi sau ardei gras nu ai şanse să-ţi scadă dioptriile. „Aceste idei sunt doar mituri. Nu se poate face nimic pentru oprirea unui viciu de refracţie“, subliniază oftalmologul Monica Pop, de la Spitalul de Urgenţe Oftalmologice din Capitală. Tot ce pot face betacarotenul şi vitamina A din alimente e să îmbunătăţească circulaţia sângelui şi să menţină retina sănătoasă şi ochiul mai odihnit. „Se mai pot da vitamine special pentru ochi, dar acestea se recomandă doar în anumite cazuri: de exemplu, în miopia evolutivă (n.r. - miopie din naştere, care evoluează progresiv)“, spune medicul oftalmolog Claudia Ştefan. Aceasta îi mai sfătuieşte pe cei care au ochelari să fie foarte atenţi să nu-şi suprasolicite ochii. Acest lucru înseamnă o perioadă maximă de stat la calculator de două-trei ore pe zi (sfatul este valabil în special pentru copii) şi o distanţă minimă de citit de 40-45 de centimetri. Pentru ochi odihniţi, lumina e foarte importantă: astfel, la birou, lumina de la veioză trebuie să vină întotdeauna din partea stângă.