Un sondaj Gallup arată că pe plan mondial, 94,7% din populaţia globului ştie în ce semn zodiacal s-a născut, 62,3% au consultat cel puţin odată un horoscop, 18,8% au declarat că citesc sau urmăresc adesea, zilnic, horoscopul, iar 3,6% au spus că horoscopul le-a servit ca sursă pentru decizii, inclusiv pentru vot la alegeri.
În perioade de crize, de nelinişte socială, de schimbări, consultarea horoscopului de către populaţie creşte foarte mult. Pe de altă parte prezenţa rubricii de horoscop în ziare, reviste sau la televiziune este un semn că sistemul politic din ţara respectivă este unul democratic. Dictatura, fie ea politică sau religioasă, suprimă astrologia, printre alte libertăţi de gândire şi exprimare ale omului.
Astrologia este foarte veche. A fost prima religie a omenirii, la sumerieni, akkadieni şi apoi la babilonieni în urmă cu cinci-şase mii de ani. Acum circa două mii de ani astrologia s-a desprins de religie şi de ştiinţa exactă a astronomiei şi a pornit pe propriul drum, acela al unei ştiinţe statistice ca şi meteorologia sau sociale ca şi psihologia. Pentru astrolog, astrologia este o metafizică, un mod de a gândi şi de a trăi. Timp de mii de ani astrologul era consilierul de taină al regelui, al împăratului, al celor puternici. De abia la sfârşitul secolului al XIX-lea astrologia a devenit pe scară largă accesibilă maselor. Horoscopul, aşa cum îl vedeţi în ziare şi reviste, datează din primele decenii ale secolului XX. Este un compromis, adesea astrologii puritani spun o ofensă, pentru că astrologia nu este o metafizică comunistă care consideră că toţii nativii din Berbec, de exemplu, sunt egali şi au aceleaşi probleme de rezolvat.
De aceea trebuie să precizăm nişte reguli de consultare a horoscopului, aşa pentru buna noastră dispoziţie, pentru că Fericitul Augustin spunea: “Astrologia este o metafizică veselă, o, am studiat-o în tinereţe când nu ştiam pe ce drum să o iau, nu este o religie, dar ne dă iluzia că ne putem pregăti pentru viitor!" :
1. Nu consulta horoscopul dacă astrologia contravine modului tău de a privi lumea, religiei tale, convingerilor tale ştiinţifice sau filozofice. Astrologia este un domeniu generos şi până la urmă inofensiv, unde nu este loc pentru fanatici religioşi, pentru oameni de ştiinţă obtuzi sau pentru persoane evident debile. Astrologia nu se poate apăra de atacurile neadevărate şi injuste ale acestor oameni menţionaţi anterior.
2. Consultă numai horoscoapele semnate, cele care aparţin unor persoane distincte şi reale, eventual cu o oarecare notorietate. Horoscoapele care nu au nici o menţiune a provenienţei pot fi generate aleator de un program de calculator sau pot fi opera artistică a redactorului de mondene. Din nefericire astrologia este compromisă şi în România, prin abundenţa de impostori şi şarlatani sau pur şi simplu a unor nefericiţi care cred că astrologia se rezumă la câteva reguli citite dintr-o revistă.
3. Alege genul de horoscop care este adresat sexului tău, categoriei sociale de care aparţii şi segmentului de vârstă. Pe piaţă există multe horoscoape şi este foarte bine acest lucru. Ele nu trebuie să se suprapună, să se repete unele pe altele, cum ar vrea unii critici ai astrologiei, dar care nu cunosc nimic din ea. Horoscoapele sunt diferite şi trebuie să fie diferite pentru aceiaşi perioadă de timp, pentru că se adresează diferitelor segmente ale populaţiei şi sunt alcătuite de astrologi diferiţi, care au o personalitate diferită, cunoştiinţe diferite, stări diferite. Pe de altă parte un horoscop extrem de general, care să se potrivească la toată lumea ar fi imposibil de alcătuit şi imposibil de utilizat pentru că ar conţine numai platitudini generaliste gen: “o să pierzi un obiect, dar dacă eşti suficient de atent o să eviţi acest lucru!"
4. Nu te aştepta ca un horoscop să-ţi “prevadă viitorul". Genul de horoscop care îţi spune “ce se va întâmpla mâine" nu face parte din astrologie. Un astrolog trebuie să dea sfaturi de cum şi când pot fi rezolvate problemele, nu să prevadă viitorul. “Ghicirea viitorului" este o supersiţie larg răspândită şi întreţinută de fanaticii religioşi ca să aibă ce să critice. Astrologia nu “ghiceşte" viitorul!
5. Horoscopul trebuie să se adapteze la spaţiul de referinţă. Un horoscop de provenienţă străină, hai să zicem budistă, nu are ce căuta pe un teritoriu cu alt fel de filozofie de viaţă. Mircea Eliade spunea “nu adopta, nu adera la alte sisteme filozofico-religioase care nu au termeni care se pot traduce integral în limba ta". Este cazul horoscopelor vedice, indiene, care introduc într-un spaţiu preponderent creştin elemente religioase budiste. Este evidentă reacţia contra acestor “karme" şi “reîncarnări". Din nefericire se atacă astrologia în totalitate, uitând-se că există o astrologie creştină, practicată de cardinali şi papi.